10 destinatii pentru vara lui 2015

Scroll

Calendaristic, vara a inceput pe 21 iunie, dar cand se termina cu adevarat depinde exclusiv de cum va fi vremea in acest an. Daca multi si-au pregatit din timp concediul pentru urmatoare luni, pentru cei aflati in cautarea unei aventuri last-minute, va oferim mai jos cateva variante valabile pana tarziu in septembrie.

BARCELONETA si PORT AVENTURA

Incercati pentru o secunda sa uitati de Sagrada si de Ramblas. In toiul verii, ambele sunt atat de pline de turisti incat risti sa-ti petreci tot timpul stand la coada sau in aglomeratie. Asa ca ai doua optiuni simple prin care sa scapi de nebunie.

Prima este sa iei metroul pana la statia Barceloneta si sa descoperi una dintre cele mai frumoase plaje urbane ale Europei. In mijlocul unui oras care respira energie, Barceloneta te poate tine lipit de ea de dimineata de cand rasare soarele pana seara cand “rasar” petrecerile in cluburile cu pretentii dinspre capatul de Nord al plajei. Ingusta, dar lunga, curata si cu un nisip perfect, Barceloneta e solutia perfecta pentru momentele in care vrei sa te relaxezi.

Dar daca vrei sa traiesti insa la intensitate maxima, poti sa iei trenul. Din gara centrala Sants si pana la Port Aventura faci mai putin de o ora si jumatate, iar distractia tine o zi intreaga. Chiar doua daca vrei sa bifezi atat parcul acvatic, cu lazy-river, masina de facut valuri si zeci de tobogane, cat si zona de roller-coastere unde atingi 135km/h in 3,5 secunde la Furious Baco sau traiesti cea mai mare cadere libera a unui roller-coaster European in Shambhala.

MIAMI AL EUROPEI

Ti-ai propus sa ajungi la Miami, dar te sperie viza si biletul de avion? Problema se rezolva simplu. Cu mult mai putini bani poti sa ai o priveliste aproape identica pe o plaja de dimensiuni la fel de impresionante. Tot ce trebuie sa faci e sa ajungi in Valencia.

Plajele din Valencia se remarca usor pentru ca sunt extraordinar de late, iar acolo unde se termina nisipul incep restaurantele si barurile. Pentru cei care viseaza la o plaja cu nisip fin, fara pietre in care cel mai indepartat lucru pe care-l prinzi in campul tau vizual sa fie si el acoperit de nisip, e simplu: alegi plaja din Valencia. Iar cu un centru vechi superb si o varietate fantastic de bogata de experiente in cadrul Orasului de Stiinte si Arte, al treilea oras al Spaniei poate deveni cu usurinta destinatia numarul 1 de vacanta.

Si, daca vrei sa le arati prietenilor cat de tare te distrezi, e foarte simplu acum. Bucura-te de internet nelimitat in roaming cu oferta Travel & Surf de la Telekom in toate tarile UE. Asa, toate pozele tale vor ajunge pe Facebook direct de pe sezlong. In plus, iti poti activa una din extraoptiunile Travel 50, 100 sau 250 si poti beneficia de minute si SMS-uri in Roaming.

Valencia

CU TRENUL PE COASTA DE AZUR

Uneori, o destinatie e atat de laudata incat isi pierde tot farmecul si ajunge sa nu mai fie rentabila in raportul calitate-pret. Nu e cazul pentru Riviera Franceza. Coasta de Azur e inca una dintre cele mai frumoase experiente pe care le poti avea in Europa. Cu o singura conditie: sa nu-ti petreci tot timpul intr-un singur loc.

Fie ca vrei sa aterizezi direct la Nisa sau sa inchiriezi o masina si sa pleci in directia asta via Spania sau Italia, important este sa lasi rapid ideea de a te plimba pe autostrazi si sa alegi trenul. Privelistea pe care o prinzi pe drumurile dinspre Cannes spre Nisa sau dinspre Nisa spre Monaco e unica. Si daca ai norocul sa prinzi un localnic care sa stie povestea fiecarei zone, iti va explica si care e casa lui Sting si care e a lui Bono in timp ce treci privind in gol spre iahturile insirate in larg.

Sfatul cel mai important e sa incerci sa-ti inchiriezi un apartament si nu o camera de hotel. Banii pe care ii vei salva nu-ti vor ramane prea mult timp in buzunar, cand in jurul tau sunt multi homari, crabi si creveti care e pacat sa ramana nemancati. Impaca-te insa cu gandul ca in Nisa nu vei pune piciorul pe nisip ci doar pe pietre.

ROADTRIP PRIN CRETA

Ok, admitem, nu e cea mai buna perioada sa vorbim despre Grecia. Euro-stresul la care sunt supusi localnicii si turistii i-a speriat pe prea multi in ultima vreme. Si daca totusi vrei sa te bucuri de mancarea si apa grecilor, fara sa le imparti si grijile, fugi de continent. Fugi departe, pana in Creta.

Daca nu esti genul care se tolaneste pe prima plaja intalnita si nu se mai ridica de-acolo 7 zile, atunci e simplu: inchiriaza o masina si pleaca in cautarea locului perfect. Indiferent ca ai aterizat in Heraklion sau in Chania, zona de Sud a Cretei merita explorata.

Plaja lunga din Rethimno, petrecerile din Hersonissos, linistea golfului din Agios Nikolaos sunt poate exact ce cauti. Sau poate faci dreapta la un semn absolut intamplator de pe autostrada si nimeresti pe o Agia Pelagia sau Ligaria.

Creta

INTR-O ORA, DE LA COLOSSEUM PANA LA PLAJA

Problema cu marile orase pe timp de vara e ca de cele mai multe ori implica sacrificarea timpului petrecut pe plaja sau in mare. Uneori le poti impaca pe amandoua, asa cum e cazul chiar si la Roma.

Sigur ca atunci cand vorbesti de capitala Italiei te gandesti in primul rand la Vatican, la Colosseum, la zecile de biserici care au fiecare cate o poveste sau la gradinile Vilei Borghese. Mai ales cele din urma isi merita un timp acordat in plus. Aici iti poti inchiria o bicicleta dubla astfel incat sa explorezi mai bine toata superba zona verde.

Dar daca totusi vrei si plaja, la mai putin de o ora distanta de mers cu transportul in comun de Colosseum, ajungi la Ostia Beach. Nu are cel mai spectaculos nisip, dar e atat de accesibila incat iti rezolva cu siguranta “pofta” de mare dupa zile intregi de plimbari prin oras.

O ZI IN ISTANBUL

N-am auzit pe nimeni pana acum care sa zica “mda, Istanbul e un oras ok”. Si asta pentru ca orasul plasat pe doua continente polarizeaza complet opiniile. Unii vor spune ca il iubesc si ca s-ar intoarce acolo oricand, si pe jos. Altii se vor jura ca e cea mai proasta experienta pe care au trait-o vreodata.

Iti poti forma cu usurinta o parere despre Istanbul si intr-o singura zi sau chiar intr-o escala mai lunga. Cu o combinatie simpla de metrou + tramvai ajungi in zona Bazarului, a Bosforului si a celor doua moschei-simbol: Hagia Sophia si Moscheea Albastra.

Ce trebuie sa retii: cand aglomeratia devine prea apasatoare, fugi de ea pe una din terasele aflate la etajele 3 si 4 ale restaurantelor din centru. Ia-ti o cafea turceasca, o baclava sau un kunefe si bucura-te de sus de furnicarul din care tocmai ai scapat. Iti place sau nu orasul, mancarea va fi intotdeauna senzationala.

LANGA APA, IN MUNTI

Undeva intre Graz si Salzburg, Austria isi mentine inca intacta poate cea mai de pret asezare la nivel istoric: Hallstatt, un izvor de civilizatii cu vreo 800 de ani inainte de Hristos. Un orasel care si-a bazat toata existenta pe mina de sare a devenit azi o atractie turistica in care booking-urile se fac cu un an inainte.

In Hallstatt ajungi cu trenul si apoi cu barca, iar timpul ti-l petreci jumatate pe strazi si jumatate in mina de sare. Si asta pentru ca farmecul unei asezari atat de cochete merita explorat pe jos, in fiecare colt. Nu degeaba chinezii s-au indragostit atat de tare de Hallstatt incat i-au facut o replica 1 la 1 acasa.

Iar a doua parte a timpului trebuie dedicata absolut minei de sare. O experienta turistica demna de un parc de distractii, cu tobogane si spectacole cu laser. Ca sa nu mai vorbim de privelistea superba pe care o obtii la capatul drumului cu funicularul catre mina. De-acolo, lacul si orasul isi arata legatura de mii de ani.

UNDE FUG FRANCEZII DE TURISTI

Pe strada principala a portului, acolo unde crevetii se aduc direct de pe barca in restaurant, se vorbeste engleza intr-un singur restaurant care se si mandreste cu asta atat de tare incat isi pune afis in geam. Sete, Languedoc, Franta. Un oras care e plin de turisti in mijlocul verii, dar nu turisti straini, ci francezi din clasa mijlocie care se retrag de zonele aglomerate.

Aflat la marginea Provence-ului, Sete e orasul unde iti poti exersa franceza, poti manca placinta de sepie cu ceapa si in general fructe de mare prinse chiar in aceeasi zi. Pe plaja de aici n-o sa vezi aparate de fotografiat si turisti galagiosi, vei gasi insa un nisip mai bun ca pe Coasta de Azur, la preturi mult mai rezonabile.

VARA PE CANAL IN AMSTERDAM

Patria petrecerilor de burlaci si a brownie-urilor, Amsterdam e de multe ori uitat ca un oras in care sa te poti simti bine si in cuplu sau intr-o gasca fara pretentii de “nebunii”. In realitate insa, capitala Olandei iti ofera suficiente motive pentru a o pune pe lista si pe timp de vara.

In primul rand, pentru o experienta pe bicicleta. Inchiriaz-o din timp de la unul din magazine, atentie insa la cozi, si poti explora orasul ca un localnic. Vei vedea femei la 50 de ani care te claxoneaza pentru ca pedalezi prea incet si vor zbura pe langa tine cu bicicleta lor cu cosulet de flori in fata. Dar vei trai si placerea de a fi tratat ca un rege pe sosele unde toti cei pe patru roti te respecta pe tine, cel pe doua.

Si cand te plictisesti pe bicicleta, poti sa te urci intr-o barca, sa-ti dai tricoul jos si sa incerci sa te bronzezi in timp ce plutesti linistit pe canalele orasului. Nu vei fi jenat, vor fi suficienti englezi in vacanta care sa te faca sa te simti in largul tau.

PARCUL DE DISTRACTII UNDE VREMEA NU CONTEAZA

Daca ai doar cateva zile de vacanta in vara asta si nu esti sigur ca vremea tine cu tine, ai solutia perfecta la indemana. Decoleaza spre Berlin si indreapta-te spre Tropical Islands. Un fost hangar in care avioanele au fost inlocuite cu piscine si tobogane, resortul are cea mai mare padure tropicala acoperita din lume. In plus, plaja artificiala face ca vremea de afara sa nu mai stea niciodata intre tine si distractie.