Calin Popescu Tariceanu

Portret de candidat

Scroll

A fost manechin, inginer, om de afaceri si unul dintre cei mai longevivi politicieni din Romania. De aproape un sfert de secol, Calin Popescu-Tariceanu face si desface partide liberale iar acum, dupa ce a fost premier si presedinte al Senatului, incearca sa castige si functia suprema in stat.

Indiferent ce candidat votezi, nu-i lasa pe altii sa iti aleaga viitorul. Spune YES LA VOT! Aici gasesti portretele candidatilor si mesajele unor romani care te inspira sa nu-i lasi pe altii sa iti aleaga presedintele.

Calin Popescu Tariceanu

Desi are 62 de ani, Calin Popescu-Tariceanu e probabil cel mai trendy dintre toti candidatii. Nascut in intr-o familie de neam domnesc, dar cu un tata necunoscut, a fost remarcat de Zina Dumitrescu pe cand era elev de liceu si a aparut intr-o revista de moda. “Era frumos foc, emana noblete, educatie”, si-a amintit peste ani creatoarea de moda. Dupa un interludiu plicticos in care a fost inginer pe santierele patriei, Revolutia din Decembrie i-a oferit lui Tariceanu sansa de a se reinventa.

In 1990, fostul inginer + manechin a devenit politician + om de afaceri. A participat la re-fondarea Partidului National Liberal, un eveniment care a avut loc chiar la el in apartament, si a infiintat primul post privat de radio din Romania. Si daca afacerile au mers lin, Tariceanu reprofilandu-se curand pe importul de automobile care l-a facut un om bogat, in schimb cariera politica a fost plina de suisuri si coborasuri. La doar jumatate de an de la reinfiintarea PNL, Tariceanu a rupt partidul, fondand, impreuna cu Dinu Patriciu si actualul primar al sectorului 1, Andrei Chiliman, PNL-Aripa Tanara, care isi dorea sa aduca si in Romania neoconservatorismul la moda in acel moment in America si Marea Britanie.

Calin Popescu Tariceanu

Aripa Tanara s-a dovedit un esec, insa Tariceanu nu asteptat lunga agoniei a tinerilor liberali: s-a reintors la cei batrani si a fost recompensat cu un post de vicepresedinte. In 1996, cand PNL a ajuns la putere in cadrul Conventiei Democratice, Tariceanu a primit portofoliul industriei si comertului in guvernul Ciorbea. Ca ministru a prezidat asupra restructurarii sectorului petrolier din Romania si a infiintat PETROM, insa dupa doar un an a fost inlocuit. A fost un noroc, deoarece astfel a plecat la timp pentru a evita sa fie asociat cu dezastrul guvernarii CDR.

In urmatorii ani, Tariceanu s-a dedicat afacerilor, activitatii parlamentare si, mai ales, cuceririi puterii in partid. In octombrie 2004, cand liderul de atunci al PNL, Theodor Stolojan, s-a retras, invocand motive de sanatate, Tariceanu a preluat interimar conducerea partidului iar apoi, la Congresul din 2005, a fost ales presedinte. Ulterior, apropiatii lui Stolojan au spus ca retragerea acestuia trebuia sa fie temporara, insa Tariceanu si alti lideri ai partidului l-ar fi “retras definitiv”.

Mai important, odata cu sefia liberalilor, fostul inginer si manechin a devenit si co-presedinte al Aliantei D.A. intre PNL si PD. Iar cand aceasta a castigat alegerile din noiembrie 2004, Tariceanu a fost desemnat premier de noul sef al statului, Traian Basescu.

Initial, relatia dintre prim-ministru si presedinte parea ideala, mai ales ca fusesera si colegi in guvernul Ciorbea. Au trecut cu bine peste criza jurnalistilor rapiti in Irak, gripa aviara si anchetarea lui Dinu Patriciu, fostul partener politic si de afaceri al lui Tariceanu. Era perioada in care Romania trecea prin transformari majore: introducerea cotei unice de impozitare, trecerea la leul greu, desfiintarea serviciului militar obligatoriu si, mai ales, integrarea in UE.

"Economia românească- ştiţi cum se spune pe româneşte- duduie." Tariceanu in 2005

Anii de guvernare ai lui Tariceanu au fost marcati si de boom-ului economic dinaintea crizei. Un boom marcat insa de politici pe care economistii le critica: risipirea celor peste 2 miliarde de euro incasati de statul roman pentru privatizarea BCR, introducerea taxei de prima inmatriculare. Dar mai ales, cresterea numarului de angajati la stat si a salariilor acestora, care a dus in final la dublarea cheltuielilor cu bugetarii chiar in pragul crizei financiare, ce in curand a lovit si tara noastra.

Pentru Tariceanu, unul dintre cele mai dramatice momente al acestei perioade a fost accidentul de motocicleta in urma caruia a trebuit sa se opereze la genunchi si, mai grav, a ramas fara permis. Premierul era – si este in continuare – un mare impatimit al vehiculelor pe doua si patru roti si are si 6 masini de colectie. De altfel, a mai facut un accident si in 2011, cand a tamponat un taxi.

Dincolo de armonia de fatada, relatia dintre Tariceanu si Basescu nu a fost nicio clipa ideala. Presedintele l-a acuzat ca ar fi sub influenta unor “grupuri de interese economice”. O acuzatie vaga, care s-a clarificat la inceputul lui 2007, cand actualul contracandidat al lui Tariceanu, Elena Udrea, a lansat scandalul biletelului roz - biletele prin care premierul ar fi intervenit la presedinte pentru a-l ajuta pe Patriciu.

Calin Popescu Tariceanu

Conflictul intre palate s-a finalizat cu demisia ministrilor PD-L. Alianta D.A. s-a rupt iar Tariceanu a format un guvern minoritar cu UDMR si avand sustinerea parlamentara a PSD. In aceasta formula a rezistat pana la alegeri, in conditii nu tocmai ideale: Tariceanu a fost nevoit sa faca compromisuri pentru a pastra sustinerea social-democratilor in Parlament. In 2007, o parte din aliatii sai din PSD au incercat chiar sa il dea jos printr-o motiune de cenzura, care a nu a avut insa succes. Dar nici Tariceanu nu a avut succes in incercarea de a-l demite pe presedintele Basescu, desi i-a adus pe liberali in coalitia celor 322 de parlamentari care au votat suspendarea sefului statului.

Uzura la guvernare s-a vazut in noiembrie 2008, la primele alegeri parlamentare cu vot uninominal. Infrant, Tariceanu a fost nevoit sa paraseasca Palatul Victoria. In martie 2009 a pierdut si conducerea PNL, dupa ce la Congresul extraordinar a fost invins detasat de Crin Antonescu ajutat, se spune, de tradarea fostilor sai aliati in frunte cu Patriciu. „Vreau sa te felicit dar nu te invidiez, pentru ca ai sa vezi cat de greu e sa fii presedinte al PNL”, i-a transmis Tariceanu invingatorului.

Politica lui Tariceanu de alianta cu PSD a fost, de altfel, imbratisata si de noul presedinte al liberalilor, care in 2011 a format USL impreuna cu Victor Ponta. Un an mai tarziu, Uniunea Social-Liberala a ajuns la putere, insa Tariceanu nu a beneficiat in niciun fel de aceasta victorie.

Calin Popescu Tariceanu
Tariceanu

Politica lui Tariceanu de alianta cu PSD a fost, de altfel, imbratisata si de noul presedinte al liberalilor, care in 2011 a format USL impreuna cu Victor Ponta. Un an mai tarziu, Uniunea Social-Liberala a ajuns la putere, insa Tariceanu nu a beneficiat in niciun fel de aceasta victorie.

A fost nevoie ca liberalii sa piarda guvernarea pentru ca Tariceanu sa revina in prim-plan. S-a opus ruperii USL, pe care a declarat-o „o decizie pripita”, si in cele din urma a preferat sa rupa partidul pe care l-a condus atatia ani. In februarie 2014 si-a dat demisia din PNL si si-a facut propria formatiune politica, Partidul Liberal Reformator, mai apropiata de PSD decat de liberalii lui Crin Antonescu.

Loialitatea fata de USL nu a ramas nerecompensata: in martie a fost ales presedinte al Senatului gratie voturilor PSD, PC si UDMR. Si cum de la al doilea om in stat la primul e doar un pas, Tariceanu a fost desemnat candidat la presedintie de partidul sau la primul congres al acestuia.

Tariceanu

2014 este anul in care Tariceanu a devenit nu doar taticul Partidului Liberal Reformator, ci si al unui baietel care urmeaza sa se nasca in decembrie. Este al treilea fiu al sau, din a cincea casatorie , fostul premier fiind cunoscut ca un mare cuceritor. Prima sotie tine deja de legenda, pana si numele ei fiind un mister; in schimb, divortul din 2011 de a patra nevasta a ajuns in toate tabloidele si l-a facut pe Basescu sa il porecleasca „Tariceanu Inima Zburdalnica”. Intre timp s-a recasatorit cu Loredana Moise, designer vestimentar, cu un sfert de secol mai tanara ca el. Ramane de vazut daca fiul care li se va naste se va putea lauda cu un tata presedinte de tara – sau doar de partid.

Fotografii: Mediafax FotoVideo: Stirile PRO TV