Israelul este o intersectie. In care nu m-as fi gandit pana acum cativa ani sa intru. Pentru ca aveam prejudecati, recunosc. Ca poate nu e asa sigur, ca poate este pentru cei foarte religiosi, trecuti de prima tinerete, ca este extraordinar de cald si pe deasupra mai si dai o gramada de bani pe cazare, mancare, transport, etc. Toate ideile astea mi-au fost rasturnate in mod fericit inca de la prima vizita in Israel, pe care am ajuns sa il recomand oricarui prieten: indiferent la ce se inchina, ce nume poarta Dumnezeul lui, ce preferinte sexuale are, ce posibilitati financiare. Pentru ca Israelul este chiar locul in care se intalnesc religiile, generatiile, istoria cu viitorul, saracii cu bogatii si zgarie norii cu mostenirile arhitecturale de secole.
Cum ar fi sa prelungesti vara? Cand la noi deja scoatem umbrela si cizmele pentru o toamna ploioasa, la numai 2.30 ore cu avionul, un pret moderat, chiar si low-cost, poti sa te bronzezi la 30 de grade, sa joci fotbal pe plaja la 11 noaptea sau pur si simplu sa iei la pas strazi care te asteapta de cateva secole sa le vezi.
Daca alegi sa mergi in Israel intr-un weekend prelungit, tine cont acolo de cateva lucruri:
Israel este o tara mica, putin peste 20.000 de km², insa oferta turistica este foarte generoasa! Tocmai m-am intors dintr-un city break in care am ales doua lumi total opuse: Tel Aviv si Ierusalim. Un contrast izbitor. Citeam undeva inainte sa plec, ca Tel Aviv este supranumit si “Sin City”, in timp ce Ierusalimul este “Holy City”. M-am convins de ce si va invit sa ma insotiti in aceasta calatorie in trecut, dar si in viitor, intre spiritual si material, aici pe blog.
Cluburi de noapte, galerii de arta, strazi pietruite uitate de vreme, zgarie-nori ce amintesc de New York, restaurante si baruri cool, piete de mancare colorate si miresmate, biserici, piete cu vechituri si mai incolo un mall ale carui etaje urca parca pana la cer. Poti nimeri la parada gay ce are loc in fiecare an, poti lua la pas si strazile pietruite vechi-vechi, ce serpuiesc prin Jaffa.
Jaffa parca este acolo de cand lumea. De cand pasesti pe cararile lui ascunse printre cladiri din piatra, ai impresia ca timpul s-a oprit. Daca Tel Aviv este un oras tanar, are doar 100 de ani, Jaffa te poarta inapoi in timp cu mii de ani. Ceasul sta de “paza” la intrare si de la el pornesc scari si strazi ce duc la biserici fascinante, indiferent la cine te inchini (aici am fost anul acesta in Noaptea de Inviere), spre terase galagioase, magazine de suveniruri, piata de vechituri, frumoasa biserica franciscana Sf.Petru si un Pod al Dorintelor. Recomand sa vii aici pentru o panorama superba a orasului si un apus pe masura. Casele arata ca in povesti, asa cum vezi, sunt locuite atat de musulmani cat si de evrei si crestini si sunt…scumpe. Trage-ti sufletul la o terasa din Portul Jaffa. Unul dintre cele mai vechi porturi din lume.
Nu departe de Old Jaffa, se afla un cartier boem, ce isi poarta si el varsta cu mandrie - Neve Tzedek-ul. Linistea stradutelor inguste si colorate, imbracate in flori, te rupe de nebunia din Tel Aviv. Restaurante care se lauda cu vinuri excelente, case transformate in muzee, artisti stradali, galerii de arta, cafenele, hoteluri – boutique, magazine ale designerilor. Aici isi dau intalnire dansatori din toata lumea la complexul de teatru si dans Suzanne Dellal.
Si daca tot esti in zona, bea o cafea in gara. Da, da, una dintre cele mai vechi, dar imbracata totusi in haine noi. Statia de tren Tachana, prima gara din Orientul Mijlociu si ultima statie de pe ruta Jaffa- Ierusalim nu mai este in functiune, dar a fost transformata intr-o zona in care israelienii vin sa faca cumparaturi in magazine chic, sa bea o limonada rece la una dintre terase. Este o zona populara. Si un preludiu pentru episodul urmator – cluburi de noapte, plaja care vibreaza in ritmul tinerilor care fac sport, danseaza sau pur si simplu se relaxeaza la orice ora si de asemenea un loc in care culorile , mirosurile si gusturile se amesteca intr-un tablou atat de autentic…
Cum ar fi sa prelungesti vara? Cand la noi deja scoatem umbrela si cizmele pentru o toamna ploioasa, la numai doua ore si jumatate cu avionul, un pret moderat, chiar si low-cost, poti sa te bronzezi la 30 de grade, sa joci fotbal pe plaja la 11 noaptea sau pur si simplu sa iei la pas strazi care te asteapta de cateva secole sa le vezi.
De esti sarac sau bogat, tanar sau varstnic, indragostit de cine vrei tu, in Tel Aviv ai o mie si una de nopti…de distractie. Orasul un doarme niciodata. Nu te-ai fi asteptat, asa-i? La doi pasi de locul considerat de multi – cel mai sfant de pe Pamant – Ierusalim.
Am ajuns prima data in Tel Aviv intr-un noiembrie uracios in care la Bucuresti ploaia rece imi intepa obrajii. Dupa un zbor scurt, am sarit in flip-flops, mi-am pus palaria si direct pe plaja m-am instalat - cu un fresh rece de portocale in mana. Nisipul fin, alb imi mangaia talpile si ma intrebam, uitandu-ma in jur, unde am nimerit. O multime de zgarie nori insirati in fata mea, Marea Mediterana de cealalta parte. Visez? Astept sa ma trezeasca in orice clipa un claxon nervos al vreunui coleg de trafic din Bucuresti. A fost cat se poate de real si iata-ma din nou in fix acelasi loc, dupa 2 ani.
Postez linistita pentru voi pe Facebook si Instagram sau scriu pe blog, pentru ca am liber la internet pe plajele din Tel aviv. Generoase, amenajate, cu acces liber, cu tot ce ai nevoie – cafenele, restaurante, vestiare, sezlonguri, sporturi nautice. Pe oricare alegi sa stai, caci sunt nenumarate si pentru…toate gusturile.. Si as mentiona Banana Beach Plaja , Woman Beach, Animal Beach, Gay Beach, Religious Beach…
Oamenii sunt indragostiti de sportul pe plaja, dar ii gasesti si in parcurile mari si ingrijite, la picnic sau miscare in aer liber. De exemplu, Parcul Hayarkon - o oaza de relaxare. Eu am inchiriat aici o bicicleta si am facut turul parcului.
Iti recomand si Tel Aviv Port, o promenada unde ai de ales intre multe restaurante si terase, cluburi dar si magazine. Si ca a venit vorba de magazine – eu am ales Centrul Azriely, o cladire din categoría zgarie-nori, cu multe variante de shopping dar si o panorama asupra orasului. Si Centrul comercial Dizengoff este de neratat pentru cumparaturi.
De la o plaja ca in Miami, plina de viata si tineri frumosi pana la strazi pe care te opresti sa pozezi casele de milioane de euro, peste drum – pereti peste care se vad urmele zecilor de ani, grafitti si pisici maidaneze, Tel Aviv este exact un oras...cu de toate. Ti-e pofta de o masa…la fel de colorata si atragatoare? Un mix ideal intre Orient si Occident? In episodul urmator te invit sa intram in bucataria israeliana.
Daca esti vegetarian sau carnivor inrait, daca esti la dieta sau un mare pofticios, ia loc la un restaurant din Israel si fii gata de festin. Sau mergi sa vezi cu ochii tai un curcubeu desenat pe tarabe, in piata Carmel din Tel Aviv. Un bazar culinar, aglomerat, colorat, haotic si exotic. Aici gasesti DE TOATE. Vanzatorii isi striga marfa si te ademenesc cu mirodenii, peste, fructe, dulciuri, baclava, halva, lipii umplute cu falafel ori alte bunatati locale, dar si creme, chiar si haine. O vizita in Tel Aviv fara un stop in Piata Carmel…e pacat. Pana sa ajungi la Piata Carmel, defilezi pe o scena stradala – artisti fel si fel isi vand si ei creatiile, de-a lungul strazii Nahalat Binyamin.
Dar sa ne intoarcem la mancare. Inca de la micul dejun din poza asta si pana la chelnerul care aseaza pe masa mea farfurii cu viteza luminii, inainte ca eu sa apuc sa spun ce vreau, bucataria israeliana m-a facut KO in meciul cu cantarul. Este un mix exotic intre gusturi, arome si culori. La celebrul “Old Man and the Sea” am crezut ca nu ma mai pot ridica de pe scaun dupa masa. Pentru mic dejun delicious iti recomand Aroma si Goocha. Si sa incerci Shaksuka – ceva traditional, un amestec de oua, rosii, mirodenii si ardei .
Spuneam ca Tel Avivul nu doarme niciodata. Ei bine, daca ti se face foame la 3 dimineata si vrei sa iei chiar micul dejun, exista un loc special pentru “somnanbuli “ ca tine. Ii spune Benedict si este pe faimosul bulevard Roschild. Este strada mea preferata – cu cladiri construite in stilul Bauhaus, albe – de aici vine si denumirea Tel Avivului de “Orasul Alb” – declarata patrimoniu UNESCO, cu cafenele, cluburi si restaurante la tot pasul si marginit de multi copaci. O casa aici se vinde si cu un milion de euro…
Plimbarea continua din Tel Aviv. In episodul urmator, la maxim doua ore de condus, lasam in urma plajele, cluburile, oameni in costum de baie pe trotineta sau skateboard de-a lungul falezei si intram intr-o cu total alta lume.
La numai o ora de condus de Tel Aviv, de “Sin City” cum i se mai spune, schimbam scena stradala si pasim in “Holy City” – Ierusalim. Daca in Tel Aviv vedeam pe strazi femei in costum de baie pe role sau doi barbati imbratisati pe o trotineta, in Ierusalim - alt secol, alta atmosfera, oriunde intorci capul. Pe stradutele pietruite, printre oamenii imbracati in functie de religia sa, numai un tramvai ultra modern iti aminteste in ce data suntem.
Ierusalim este punctul de intersectie al religiilor, dar si a secolelor. Ierusalimul te va primi cu bratele deschise indiferent din ce parte a lumii vii, ce varsta ai si in ce crezi.
Religia imparte Ierusalimul in patru cartiere. Cartierul evreiesc, cartierul creștin, cartierul armean si cel musulman.
Cu rabdare, m-am strecurat intre sute de crestini veniti sa refaca Drumul Crucii, sa vada locul in care Iisus a fost rastignit, dezbracat, inmormantat si unde a inviat… De la Biserica Sfantului Mormant, pana la Muntele Maslinilor, Biserica Mormantului Maicii Domnului si Gradina Ghetsimani (locul de rugaciune al lui Iisus inainte de a fi rastignit pe cruce. Aici vei gasi cei mai batrani copaci din lume). O zi mi-a ajuns sa fac acest traseu si sa ma plimb prin Orasul Vechi, inconjurat de 8 porti.
Toate drumurile duc prin… bazar in Orasul vechi. Suveniruri, arome orientale, falafel, hummus, baclava, cruciulite, condimente, tamaie, apa din Iordan, uleiuri, creme de la Marea Moarta, de toate pentru toti. Pentru toti cei care au negocierea in sange.
Cimitirul Evreiesc se asterne la picioarele tale daca urci Muntele Maslinilor (care e de fapt un deal), locul de unde se spune ca s-a inaltat Iisus. Evreii platesc bani multi sa fie ingropati in acest cimitir pentru ca ei cred ca cei care se odihnesc aici vor fi primii la o a doua Inviere.
In Ierusalim nu poti rata Zidul Plangerii, locul in care evreii vin sa se roage, sa puna biletele cu dorinte, sa isi boteze baietii la un fel de majorat. Vei vedea numai 60 de metri din zid, caci pentru restul - 500 de metri – cobori printr-un tunel subteran.
Un loc de asemenea impresionant a fost pentru mine Muzeul Yad Vashem. Intrarea este libera, insa platesti cu… emotie, odata cu fiecare pas pe care il faci prin camerele muzeului – o strada si un crematoriu in miniatura, marturii dureroase (video si audio), chiar haine si pantofi, toate ale celor aproape 6 milioane de evrei, victime ale Holocaustului, intre care un milion și jumatate… copii.
Nu iti voi da mai multe detalii, iti recomand sa mergi la Ierusalim si sa inveti o lectie de istorie si religie pe viu si cred ca vei fi impresionat de Ierusalim indiferent ca esti credincios sau nu.