ELENA UDREA

Portret de candidat

Scroll

Elena Udrea este "blonda de la Cotroceni" - o expresie prin care s-a consacrat in spatiul public din Romania cu mult timp inainte sa intre in cursa pentru fotoliul de la … Cotroceni. Elena Udrea a reusit sa ajunga, in 12 ani de cariera in politica, dintr-un simplu membru PNL si consilier general al Capitalei -presedintele unui partid ajuns in Parlamentul European (PMP) si candidat la alegerile prezidentiale 2014.

Indiferent ce candidat votezi, nu-i lasa pe altii sa iti aleaga viitorul. Spune YES LA VOT! Aici gasesti portretele candidatilor si mesajele unor romani care te inspira sa nu-i lasi pe altii sa iti aleaga presedintele.

Elena Gabriela Udrea s-a nascut la 26 decembrie 1973 in Buzau, "si nu la Plescoi, asa cum se incapataneaza unii sa sustina", dupa cum afirma chiar ea. In acea perioada din tinerete, dupa revolutie, are prima incercare de a iesi in evidenta, participand la un concurs de frumusete. Totul se termina cu un esec, nereusind sa ajunga nici macar pe podium, desi presa locala o dadea printre favorite. Intrarea in politica are loc in 2002, cand Elena se inscrie in Partidul National Liberal, iar un an mai tarziu se casatoreste cu omul de afaceri Dorin Cocos - un nume necunoscut la acea vreme in Romania - dar care va avea un rol important in cariera sa politica, din cauza afacerilor controversate. Nu ramane prea mult timp in tabara liberalilor, pentru ca in 2006 ii descopera pe cei de la Partidul Democrat si se inscrie la ei. In acea perioada este si consilier de stat la Administratia prezidentiala, sef al Cancelariei prezidentiale. Sunt anii in care Elena Udrea devine omul de incredere al presedintelui Traian Basescu, recunoscand ca acesta a devenit mentorul sau: "Am apreciat stilul deschis al domnului Basescu, tenacitatea sa si capacitatea de a mobiliza oamenii, domnia sa fiind persoana de la care am invatat cel mai mult in materie de politica", spunea Udrea.

Prima mare greseala cu care Elena Udrea se face remarcata are loc intr-o emisiune televizata, cand jurnalistul Robert Turcescu ii pune o intrebare capcana, despre regimul constitutional al Norvegiei si apartenenta acestui stat la UE. Mai exact, este intrebata cum comenteaza faptul ca "presedintele" Norvegiei va propune organizarea unui referendum care sa urmareasca retragerea acestei tari din UE, daca Romania si Bulgaria vor deveni membre ale Uniunii. Raspunsul ei va ramane celebru. Udrea declara ca situatia prezentata nu o ingrijoreaza, fiind convinsa ca, pana la momentul integrarii, astfel de probleme vor fi solutionate. Norvegia insa, nu este membru al Uniunii Europene si nu are nici presedinte, avand monarhie constitutionala.

In toamna anului 2005 demisioneaza din functia detinuta la Presedintie, din cauza unor scandaluri din presa care vizau incompatibilitatea cu afacerile sotului sau, Dorin Cocos. Acesta era partener de afaceri cu celebrul cuplu Bittner - Petrache, despre care Traian Basescu spunea in 2004 ca ar face parte din "mafia personala a lui Adrian Nastase". Scandalul in care era implicat atunci numele lui Dorin Cocos se lega de concesiunea parcarilor din Bucuresti. In prezent, numele fostului sot al Elenei Udrea apare inclusiv in celebrul dosar Microsoft, afacere in care, potrivit documentelor aparute in presa, ar fi incasat o “mita de 8-9 milioane de dolari”. Acum, Elena Udrea nu mai este legata de Cocos, cel putin in actele de casatorie, dupa ce in mod surprinzator a divortat de omul de afaceri. Divortul anuntat in iunie 2013 a venit dupa ce – cu doar o luna inainte – Elena Udrea vorbea la emisiunea lui Catalin Maruta de la Pro TV despre inceputurile casatoriei si aniversarea care ar fi urmat de ziua ei, in decembrie.

Adevarata ascensiune in politica a Elenei Udrea are loc in la sfarsitul anului 2006, atunci cand “se naste” PLD, iar ea este aleasa in functia de secretar executiv, ramanand bineinteles in anturajul presedintelui Romaniei. Tot in aceea perioada, Udrea este implicata intr-un alt mare scandal, cunoscut in media sub numele de “biletelul roz”. In 2007, cand Calin Popescu Tariceanu era premierul Romaniei, Elena Udrea este prima persoana care face public un mesaj pe care acesta i l-a trimis presedintelui Traian Basescu. Tariceanu ii solicita sa intervina intr-un dosar in care era vizat omul de afaceri Dinu Patriciu. Dupa ce biletelul a fost dat publicitatii, Traian Basescu l-a acuzat pe premier ca acesta i-a propus un pact cu oligarhii, dar ca a fost refuzat. A fost una dintre crizele politice importante ale Romaniei, in care numele Elenei Udrea a fost implicat in mod direct.

In goana dupa imagine, Elena Udrea nu se fereste nici sa croseteze in direct, intr-o emisiune televizata, si nici sa spele podelele intr-o scoala din Bucuresti, in 2008, cand isi da tocurile jos si pune mana pe mop. Politicianul a recunoscut ca aceasta activitate nu-i face placere, insa a afirmat ca o face pentru un scop nobil. Coincidenta sau nu, dar cateva luni mai tarziu, in Romania se organizau alegeri parlamentare.

Tot atunci, ea devine primul politician roman care prezinta stiri la MTV. Aparitiile neobisnuite pentru un politician o ajuta insa in drumul spre Parlament. In noiembrie 2008, devine deputat PDL in Colegiul 25 Bucuresti. In ciuda caderii imense de popularitate a PDL-ului, Elena Udrea obtine cel mai mare numar de voturi in favoarea unui deputat al partidului in Capitala. Cel mai important angajament electoral al Elenei Udrea a vizat constructia primului tronson nou de metrou din ultimii 20 de ani, care ar urma sa faca legatura intre Universitate si Drumul Taberei. Proiectul nu este gata nici acum, dupa 6 ani de la aceste promisiuni, constructorul italian Astaldi, care lucreaza la Magistrala 5 de metrou, anuntand ca ar putea fi gata abia in 2017.

"Eu am crezut in Traian Basescu ca om politic, si ca presedinte, si ca primar. Si am fost loiala, indiferent care au fost costurile de imagine pentru mine."
Elena Udrea, in The One.

In tot acest timp, Elena Udrea continua sa lucreze la propria imagine. Cele doua pictoriale pe care le realizeaza pentru revista The One (in 2007 si 2009), provoaca multa valva in Romania, fiind considerate foarte indraznete pentru un politician. Si, chiar si atunci, in acele ipostaze de “femeie fatala”, Elena Udrea nu se abtine sa nu vorbeasca de omul care a facut-o celebra.

In decembrie 2008, Elena Udrea este numita ministru al Turismului in Guvernul condus de Emil Boc. Memorabil ramane scandalul frunzei. In 2010, logo-ul pentru noul Brand Turistic al Romaniei este o frunza verde, pe care mediul online a criticat-o imediat. Mai multi bloggeri au atras atentia ca aceasta seamana izbitor cu imagini vandute la pret mic pe internet, fotografii de stock. Crearea si promovarea brandului turistic au fost finantate din fonduri europene si au facut parte dintr-un proiect de promovare a potentialului turistic al Romaniei, pentru care au fost alocate 75 de milioane de euro.

In 2011, ministerul Dezvoltarii si Turismului, condus de Elena Udrea, se implica in evenimentul sportiv care avea sa fie cunoscut sub numele de "gala Bute". Lucian Bute si-a aparat atunci centura la categoria supermijlocie la Bucuresti, in fata lui Jean Paul Mendy. Meciul s-a terminat cu un KO al romanului dar si cu o investigatie a DNA. Suspectul principal este fostul pugilist Rudel Obreja, cel care a condus atunci Federatia, dar care a fost si organizatorul galei. El este suspectat de DNA ca ar fi primit ilegal de la Ministerul condus de Elena Udrea un milion si jumatate de euro pentru organizarea galei.

In 2012, Udrea il sustine pe Prigoana la alegerile pentru functia de primar general al Capitalei. Acesta obtine insa doar 17% din voturi, iar Udrea isi da demisia din fruntea organizatiei din Bucuresti. La alegerile legislative nu mai candideaza in Capitala ci intr-un colegiu din Neamt de unde reuseste sa ajunga in Parlament doar dupa redistribuirea mandatelor. Urmeaza scandalul cu Blaga in lupta pentru sefia PDL, din februarie 2013. Elena Udrea pierde alegerile, depune contestatie si isi acuza colegii de fraudarea alegerilor. Pleaca la scurt timp in Partidul Miscarea Populara, anuntat de Traian Basescu drept noul sau partid de suflet. Pentru prima data in cariera ei, Udrea devine sefa de partid in iunie 2014 cand este aleasa presedintele PMP. Nici lansarea in cursa electorala pentru prezidentiale nu se lasa fara incidente. Cristian Diaconescu este nominalizat official drept candidat al PMP. Fostul consilier al lui Traian Basescu devine un “candidat independent” insa dupa ce intra si Elena Udrea in competitie. Ulterior, acesta se retrage complet.

Si de aceasta data, Elena Udrea se foloseste din plin de imaginea lui Traian Basescu, sperand ca va ajunge sa-i ia locul la Cotroceni: "Voi sustine continuarea reformelor incepute in mandatul presedintelui, dar in acelasi timp voi fi mai mult decat mostenitoarea lui Basescu, voi adauga personalitatea, caracterul si proiectele proprii in asa fel incat modelul de presedinte care doresc sa fiu este acela de presedinte luptator, de presedinte implicat", a spus Udrea. Ea promite ca in calitatea sa de presedinte "puternic" va schimba guvernul PSD si va reusi impreuna cu un prim-ministru "dedicat si cu viziune" sa duca mai departe reformele importante pentru Romania. Udrea a evitat sa nominalizeze persoana care din punctul ei de vedere ar putea fi premier, dar a spus ca "Traian Basescu ar fi cel mai bun prim-ministru", la experienta acestuia in administratia publica si in politica externa, dupa zece ani de mandat. Udrea a adaugat insa ca, asa cum si seful statului a spus, acesta nu e interesat de functia de premier. Elena Udrea a reusit mai multe premiere pentru o femeie in politica din Romania, dar cel mai mare obiectiv ramane cel pe care il poate obtine dupa turul 1 al alegerilor prezidentiale: o lupta 1 la 1 pentru sefia statului. Poate chiar cu Victor Ponta, fostul ei coleg de platou de la Dansez pentru Tine. Cei doi au dansat separat, dar in aceeasi emisiune din 2007.

Fotografii: Mediafax Foto, Facebook Elena Udrea Video: Stirile PRO TV