Hagi
Football
Factory

de Catalin Andrei

Scroll

“Usor-usor, nu avem nimic de invidiat la nimeni din Europa, dimpotriva, ei vin, se uita si chiar se mira ca in Romania exista o academie asa de mare si atat de buna ca a noastra”

Gheorghe Hagi

INTRO

Fotbalul e sportul numarul unu in Romania. Asa e de aproape 100 de ani. Am avut stadioane cu peste 100.000 de oameni. Am castigat Cupa Campionilor.

L-am avut pe Hagi. 50 de ani de Magie. In exclusivitate pentru Sport.ro, Luis Figo e primul care ii ureaza La multi ani lui Hagi de ziua sa.

Si visam mereu sa fim mai mult decat am fost, chiar mult mai mult. Secretul incepe dintr-un oras care incape intr-un bloc. Sa descoperim impreuna uzina de aur ascunsa a Romaniei.

Suntem la 15 minute de Constanta. In orasul Ovidiu, Hagi joaca - "dupa dealuri" - in ceea ce ar putea fi urmatorul film de succes pentru fotbalul din Romania. Un proiect in care s-au investit aproape 15 milioane de euro. Cei peste 13.000 de locuitori din Ovidiu se lauda in 2014 cu cel mai bine finantat proiect de fotbal pentru copii si juniori de dupa 1989 din tara. Este prima fabrica de fotbalisti cu infuzie de ADN de la marile cluburi ale Europei - Barcelona, Real Madrid, Milan si Ajax. Aici, Academia Hagi exista de 5 ani.

“Noi nu am facut Academia sa producem un jucator, ci sa produca jucatori. Obiectivul nostru final este acela de a produce un jucator competitiv care sa ajunga la nivel de performanta intern, international, loturi nationale. Acesta este obiectivul nostru”, spune Hagi.

La numai 5 ani de la infiintare, Academia Hagi a dat 110 jucatori la toate loturile nationale de copii si juniori. Pustii lui Hagi au batut record dupa record la titlurile castigate de toate categoriile de varsta. Sala de trofee aduna deja zeci de Cupe cucerite la turneele amicale, precum Cupa Stelelor Estului sau Talent Cup. Dar si premiile individuale ale celori mai buni pusti din academie.

“Strategia a fost de la inceput sa devenim cei mai buni, asa ca am facut un buget ca sa fim cei mai buni. Cel mai mare buget care exista la copii si juniori. Noi il avem, ii sustinem pe copii, pentru ca le creem conditii”, explica Hagi.

“Am castigat pana acum 9 titluri de campioni, 4 titluri de medaliati cu argint si 6 medalii de bronz”

Lucian Burchel, director tehnic Academia Hagi

BUGET

CUM ARATA PROIECTUL CARE A INGHITIT 15 MILIOANE DE EURO IN 5 ANI

Hagi numeste Academia un proiect unic. Numai finantarea initiala pentru constructia bazei a costat 10 milioane de euro.

“Bugetul clubului este de un milion de euro pe an. Investitia pentru constructia bazei este foarte mare”, spune Hagi, zambind, fara sa dea alte cifre.

La Academie, peste 50 de copii au cazarea, antrenamentele, echipamentele, scoala, hrana zilnica si accesul la medici si tratamente – asigurate gratuit.

“Bugetul inseamna conditii de 4 stele, 5 stele, copilului sa nu-i lipseasca nimic, decat sa-si doreasca el sa ajunga fotbalist, iar in rest profesori, metodica, alimentatia, totul la nivelul care trebuie, turnee nationale si internationale - totul ca acesti copii sa se dezvolte.Tot proiectul e bazat pe investitia in copil”, explica Hagi.

Nota de plata anuala pentru fiecare pusti pe care Academia Hagi si-o asuma rivalizeaza cu unele contracte ale tinerilor titulari de la Dinamo.

“Jucatorii care sunt cuprinsi in cadrul proiectului nostru unic in Romania, care sunt sustinuti financiar de catre academie in tot ceea ce inseamna instruire, scolarizare, alimentatie, odihna, sanatate, costa academia in jur de 2500 euro pe luna, un jucator. Vorbim despre o cheltuiala destul de importanta”, mai spune Lucian Burchel.

Zeci de angajati lucreaza zi de zi in Academie. Hagi a adus specialisti din toate domeniile – antrenori, medici si chiar si un psiholog ca sa lucreze cu pustii pe care vrea ca in viitor sa ii vada la nationala mare si la cluburile din Europa.

“Eu stiu ca in cele doua societati sunt angajati 60 de oameni care asista din diferite unghiuri la activitatea copiilor. Dar partea tehnica e asigurata de 10 antrenori, de un preparator fizic, doi antrenori de portari, sunt trei directori coordonatori, plus partea de sanatate, care are si ea structura ei. Avem si un psiholog cu care lucram”, mai spune Burchel.

Fiecare antrenor stie ce are de facut la Academie. Hagi nu a lasat niciun detaliu la voia intamplarii.

“E un concept foarte clar, scris, desenat de mine, de la inceput. Nu am facut-o singur, suntem multi care am muncit din prima zi sa avem succes”, declara Hagi.

Filosofia fotbalului olandez dupa care Barcelona si-a construit cea mai impresionanta academie de fotbal a Europei – La Masia – a fost sursa de inspiratie si pentru Hagi. Toate echipele de la Academie joaca dupa acelasi sistem: 4-3-3, 4-2-3-1 sau 3-4-3 – la fel ca pustii olandezi sau catalani.

“Eu am fost in Olanda, am intrebat care e reteta succesului, iar ei mi-au zis ca selectia, trebuie sa stii sa selectezi. Conceptul este foarte clar despre ce dorim. Vrem sa jucam un fotbal ofensiv, vrem sa dominam, vrem sa ne impunem.”, explica Hagi.

“Trebuie sa ai un concept, un sistem de joc, un tip de jucator, ce selectezi si cum antrenezi. Academia e mai importanta decat jucatorul, antrenorul, decat orice”

Gheorghe Hagi

DOTARI

CABINET MEDICAL CU APARATURA DE ULTIMA GENERATIE

Fiecare zi la Academie este organizata dupa un program strict. Peste 50 de copii locuiesc intr-un hotel din Constanta, inchiriat anual de Hagi exclusiv pentru ei. La intrarea in hotel, fiecare jucator e intampinat cu citate din Jose Mourinho.

In fiecare saptamana, Academia isi alege pustiul cu cele mai bune rezultate si se lauda cu el la intrarea in hotel. Angajatii se ocupa de supravegherea copiilor. Pustii trebuie sa predea seara telefoanele si laptopurile inainte de culcare, pe care le primesc inapoi dimineata.

Trezirea este la 7 fara un sfert. Juniorii lui Hagi sunt impartiti in camere de cate doi, trei sau patru. Joaca impreuna, invata impreuna si isi petrec fiecare moment in echipa, la fel ca in marile academii de fotbal din Europa. Dupa ce se trezesc si isi fac ghiozdanele pentru scoala, se duc la masa.

Academia a angajat un bucatar special pentru ei. O echipa intreaga are grija ca alimentatia sa fie corecta. Un nutritionist face meniul in fiecare saptamana, iar un kinetoterapeut are grija ca pustii lui Hagi sa fie in forma fizica perfecta. “La Academia Hagi avem un meniu foarte variat, este pe zile”, explica Alexandru Petcu, medicul nutritionist al Academiei.

Hotelul este dotat si cu un cabinet medical, cu aparatura de ultima generatie, pentru ca sanatatea fiecarui copil sa fie monitorizata in detaliu.

“Cele mai des intalnite accidentari pe categorii de varsta, am incepe pe categoria 10-14 ani, in care majoritatea sunt post-traumatice, contuzii, entorse, inevitabile la un moment dat”, spune Silviu Botea, kinetoterapeutul Academiei.

Accidentarile cele mai periculoase sunt la grupele mari de varsta. Acolo, o simpla greseala de pregatire poate pune in pericol cariera unui viitor fotbalist.

“La categoria 14-18 ani incepem cu probleme articulare, musculare, de dezvoltare, problemele clinice sunt inevitabile” – Silviu Botea.

La varsta lor, nu fetele sunt motive de indisciplina, ci pungile de chipsuri si batoanele de ciocolata: “Sunt copii si e normal sa mai manance si ciocolata si chipsuri cateodata. Noi aici avem in timpul zilei antrenori care ii supravegheaza, seara avem pedagogi care ii supravegheaza”, povesteste Alexandru Petcu.

Cel mai important moment al saptamanii pentru specialistii angajati la Academie e ziua meciului. Totul trebuie sa fie ca la carte: “Inainte de meci au un meniu special, meniurile nu sunt ale noastre, sunt luate de la alte cluburi mai mari, adaptate pentru noi” – Alexandru Petcu.

“Exista programe de vitaminizare normale, nu le luam in special de la academii din Vest. Avem specialistii nostri, colaboram cu un spital din Constanta, cu medici recunoscuti pentru asta si folosim ceea ce ne lipseste”, declara Lucian Burchel.

Silviu Botea detaliaza: “La copii nu folosim medicamente de recuperare. Fiind tineri, organismul se reface repede, odihna, refacere prin alimentatie corespunzatoare. Difera fata de seniori unde se dau vitaminizari, unde se fac refaceri. La copii nu vom vedea nicio punguta cu lichid special sau bulina magica”

“Jucatorii sustinuti financiar in instruire, scolarizare, alimentatie, odihna, sanatate, costa Academia in jur de 2500 euro pe luna, un jucator”

Lucian Burchel

SCOALA

CINE INVATA, JOACA! PROGRAMA SCOLARA IMPUSA DE HAGI

Fiecare pusti isi are numele scris pe scaun in restaurantul hotelului. Dupa ce termina de mancat, isi iau ghiozdanele in spate si pleaca la scoala in autocarele Academiei.

Liceul Ion Podaru din Ovidiu este partenerul oficial educational al Academiei Hagi. Elevii intra in liceu ca intr-un muzeu. O vitrina cu cateva dintre trofeele pe care pustii lui Hagi le-au castigat in ultimii ani e asezata chiar la intrare.

Aici, profesorul Stelian Damasaru e angajatul academiei care se asigura ca nimeni nu lipseste de la ore. Hagi se lauda cu unul dintre cele mai eficiente programe de educatie pentru fotbalisti.

“Au un program strict. Dimineata sunt trei zile pe saptamana cand au antrenamente duble, de la 8-10 sunt la antrenament, apoi de la 10 la 12 sunt la scoala. Aici e o chestie pe care domnul Hagi a rezolvat-o senzational. O Academie sa se ocupe de invatamant cum se ocupa aceasta eu nu am vazut. De exemplu, la Barcelona am vazut grupa '98-‘99, luni antrenament la 8, marti la 6, miercuri la 10, nu prea se tine cont de problema invatamantului. Iar la noi, toti copiii de la clasele 5 si chiar cei mai mici invata numai dimineata, iar seara practica fotbal. Aici e raiul pe pamant din privinta performantei”, spune profesorul Stelian Damasaru.

“Scoala… bineinteles ca e importanta. Noi am facut in asa fel incat sa le creem un program in care sa mergi la scoala, dar sa avem grija foarte mare incat sa-l si antrenam foarte bine, asa ca intre orele de la scoala si antrenament sunt si ore in care are odihna”, spune Hagi.

La cererea lui Hagi, pustii trebuie sa invete pe langa limba romana, geografie, istorie si matematica, si doua limbi straine. Planul lui Hagi este sa-si transfere jucatorii in viitor in marile campionate din Europa pe bani multi.

“Noi facem meditatii si la limbi straine, asta e ideea domnului Hagi, si vom face la limba engleza si la limba spaniola, unde isi doresc si copiii sa ajunga in marile campionate ale Europei, in Spania, in Anglia” – Stelian Damasaru.

Scoala este un punct cheie in Academie. Daca la fotbal o finala e marele examen, cand vine vorba de carte- Bacalaureatul ramane o prioritate pentru pustii lui Hagi.

“Au trei ore de meditatii, una la romana, una la geografie si una la istorie. Testam copiii cu ce se da la Bacalaureat si daca le luam din pripa vom putea obtine un procent foarte bun si anul asta.”, mai spune profesorul.

Rezultatele slabe din ultimii ani de la BAC nu s-au vazut si la Academia Hagi. Aproape toti au luat examenul in 2014, si fiecare dintre cei admisi a ajuns si la facultate.

Pentru prima data in istoria Acacemiei, antrenorii lui Hagi se vor uita si la note inainte de a face echipa de start. Cine nu invata bine sau nu e cuminte la ore sta pe bara in urmatorul meci. Fiecare jucator are o fisa de disciplina care ajunge la antrenori la finalul saptamanii.

“Personal, mereu am spus ca depinde de el. El trebuie sa fie interesat sa mearga la scoala, sa invete, dar e o problema personala cat si ce nota vrei, asa cum e si pe teren la un moment dat, nu? Nota de la scoala nu e singurul, e unul din criterii care trebuie duse foarte bine. E important ca la scoala, cu cat iti duci scoala mai bine, cu atat mi se pare un jucator mai responsabil” – Hagi.

“Incepand de anul asta, notele de la scoala ii vor afecta. Incepand de anul asta este pe rol un sistem de acordare a burselor in care se tine cont si de randamentul in scoala. Inseamna ca vor fi direct interesati sa isi faca treaba. Anul asta au fost foarte multi care au reusit la Bacalaureat, suntem multumiti si vrem sa prevenim eventuale accidentente in 2014-2015”, explica Burchel.

“E nevoie de bani sa o terminam. In momentul de fata, in proiect, acesta este unul dintre obiective, sa terminam cladirea si acolo sa mutam si scoala”

Gheorghe Hagi

IDEE

HAGI VREA SA RIDICE PROPRIA SCOALA IN INTERIORUL ACADEMIEI

Dupa mai bine de 10 milioane de euro pentru constructia bazei si 1 milion de euro buget anual, Hagi vrea sa extinda Academia. Asta inseamna alte milioane. Planul lui Hagi este ca in viitor pustii sa nu mai fie nevoiti sa se plimbe din Constanta in Ovidiu si inapoi de 4 ori pe zi.

“Vrem sa mutam totul in baza”, anunta Hagi. Acolo ar putea infiinta prima scoala din Romania pentru fotbalisti construita si cu ajutorul fondurilor europene.

“E nevoie de bani sa o terminam. In momentul de fata, in proiect, acesta este unul dintre obiective, sa terminam cladirea si acolo sa mutam si scoala, sa punem si copiii sa invete acolo dimineata trei patru ore, specific, cu profesori si apoi sa se antreneze. Normal ca ne gandim si la fonduri europene, primul gand e sa poti sa accesezi niste fonduri pentru acest lucru, vom vedea daca se poate, cum se poate. Daca nu, o sa gasesc eu solutii ca sa o terminam”, spune Hagi.

Scoala se termina la 1. Pustii lui Hagi sunt luati de autocare si adusi din nou la hotel. In jumatate de ora e pranzul, iar pana la ora 3 si jumatate au timp de odihna. Apoi incepe antrenamentul.

“Ca sa ajunga sportivi de mare performanta sunt doua componente de mare importanta - odihna si alimentatia. De-asta ii selectam, de asta ii aducem la Constanta, sa avem grija de ei, sa se odihneasca, sa se alimenteze bine, pentru ca de acolo vine puterea de a te antrena, intai sa te antrenezi bine si apoi sa il dezvolti tehnic, tactic, fizic” – Hagi.

Aproximativ jumatate din bugetul clubului pe un an vine din contractele de sponsorizare obtinute de brandul Hagi. Mancarea zilnica pentru jucatori si autocarele au fost obtinute in acest fel.

“Avem parteneri importanti care au venit langa mine. Pentru ce au venit langa mine, stiti si dumneavoastra. Avem o colaborare buna si ei ne sprijina in acest proiect. Asa cum am spus ca fotbalul romanesc trebuie finantat, trebuie sa gasim multinationale si parteneri importanti care sa vina sa sustina sportul”, zice Hagi.

“Sa spunem ca suntem un pic peste nivelul Romaniei la tot ceea ce se intampla aici, antrenament, organizare, mod de preocupare pentru jucatori”

Lucian Burchel

PLAN

La ora 4 si jumatate incep antrenamentele. Hagi detine una dintre cele mai moderne baze de fotbal din Romania. 9 terenuri de antrenament, pe sintetic si iarba, majoritatea dotate cu nocturna. Dar si o arena centrala care poate fi extinsa si acoperita daca Viitorul va trebui sa joace in Liga I acolo.

Pustii lui Hagi au un cabinet medical si la baza, vestiare moderne si sala de forta.

“Asta a fost primul lucru al meu in care am incercat sa-l aduc. Ca jucatorul sa nu aibe un minus cand joaca cu un club de traditie. El are conditii, are de toate, baza sportiva, terenuri foarte bune de antrenament, casa, masa si toate aceste lucruri le-am pus ca sa fim la nivelul lor” – Hagi.

Hagi vrea sa mareasca academia. O cladire de birouri se ridica in acest moment in spatele terenurilor de antrenamente. Acolo, Hagi vrea sa mute scoala si hotelul pentru pustii din academie.

Un vis la cheie pentru o fabrica de fotbal compatibila cu pretentiile din Vestul Europei.

“Sa spunem ca suntem un pic peste nivelul Romaniei la tot ceea ce se intampla aici, antrenament, organizare, mod de preocupare pentru jucatori, suntem peste tot ceea ce se intampla in Romania. Sa nu uitam ca suntem la 5 ani de existenta. Ca sa te poti compara cu o academie ca a lui Milan trebuie sa mai treaca putin. Ai nevoie de istorie, perfectionare, de un proces continuu de slefuire nu numai a jucatorilor, dar a tuturor persoanelor implicate, inclusiv antrenori, coordonatori, inclusiv director tehnic.”, declara Burchel.

In vestiare, pustii lui Hagi se pregatesc de antrenament. Hagi a reusit sa adune pe tricourile Academiei mai multi sponsori decat multe dintre cluburile de Liga I. Accesul interzis parintilor este mesajul cu care antrenorii incearca sa delimiteze copilul de fotbalist.

Intreaga activitate tehnica de la Academie e coordonata de mana dreapta a lui Hagi – Lucian Burchel, fost selectioner al nationalei under 19 si coleg cu Hagi in anii ’80 la Sportul Studentesc.

“De ce in general noi nu reusim sa dam 100% din ceea ce avem ca jucatori? Pentru ca educatia pentru performanta lipseste, educatia pentru lucrul bine facut, asta pornind din familie - lipseste. Sunt foarte putini copii care au din familie o educatie corecta, normala, in care fiecare om si jucator sa stie ca este responsabil de ceea ce face. Nu cel de langa el, nu antrenorul, ci el insusi. Asta lipseste. Cand vom dobandi si lucrul asta si cand familiile copiilor isi vor face partea lor de asistenta, real, in mod normal, munca tutuor, si a scolii, si a noastra ca antrenori, vor prinde alt contur”

Cele mai importante momente din scurta istorie a Academiei sunt surprinse pe fiecare perete din baza sportiva.

Victoriile cu Steaua, Dinamo si CFR din Liga I ale Viitorului sunt sarbatorite prin bannere uriase la intrarea in baza. Cei mai buni jucatori din ultimii ani au postere si fotografii lipite pe pereti. Hagi ii motiveaza sa fie cei mai buni.

Terenurile sunt impecabile. In fiecare zi, angajatii Academiei au grija ca iarba sa fie ca pe marile stadioane din Anglia si Olanda. Munca din baza de la Ovidiu a atras atentia si cluburilor din Europa.

“Recent am primit vizita unui staff tehnic din Macedonia, cu patronul, care doresc sa produca un proiect, nu stiu daca de anvergura asta, dar vor sa vada cu ce trebuie sa inceapa, au fost oameni din Italia, au fost oameni din Anglia. Sunt interesati sa vada cum s-a putut de s-a putut intampla ca in 5 ani de zile Academia Hagi sa poata sa produca si rezultate si jucatori.”, spune Burchel.

Pe teren, pustii lui Hagi sunt pregatiti de antrenori cu istorie in Liga I. Cristi Schiopu a jucat 8 ani la Farul. Hagi l-a adus antrenor la juniorii C ai Academiei. Alaturi de el sunt si alte nume care au scris pentru clubul care l-a lansat pe Hagi in fotbal - Mihai Stere, fost jucator in anii 90 la Farul, Vasile Manaila, fost campion si castigator al Cupei Romaniei cu Craiova si 6 ani jucator la Farul, dar si Cristian Camui, fost fotbalist, antrenor si director tehnic pentru Farul.

“Obiectivul in 5 ani este de a scoate jucatori competitivi la nivel european”

Gheorghe Hagi

PROFIT

CINE SUNT PUSTII DE MILIOANE CARE CRESC AZI IN ACADEMIE

300 de copii vin zilnic la academie sa se antreneze. Planul lui Hagi e sa formeze cate 6 jucatori de top pentru fiecare post. In total 66 de fotbalisti de elita selectati din toata tara.

Ca sa nu se plafoneze, cei mai talentati sunt promovati intr-o grupa superioara de varsta. Hagi ii provoaca sa fie cei mai buni.

“Cei mai buni dintre ei se cunosc, ramane sa munceasca. Sunt multi. E un grup de jucatori importanti. Ca numar, as dori ca 11 jucatori, unul pe fiecare post, sa fie in lotul mare”, zice Hagi.

In numai 5 ani de la infiintare, Academia Hagi se poate lauda ca a dat deja jucatori la Steaua, la Roma dar si in Franta. Vanzarea de jucatori este o prioritate pentru viitorul Academiei. Hagi vrea sa faca o afacere profitabila. Transferurile sunt cea mai importanta parte din calcul.

Academia a incasat in total peste un milion de euro pentru Iancu, Tosca si Tarnovan, transferati la Steaua. Chitu a plecat pentru 700.000 euro la Valenciennes, in Franta. AS Roma a platit 200.000 euro pentru Vana si Balasa, iar CSU Craiova a achitat aceeasi suma pentru Băluță.

“Ai nevoie de rabdare, de consum de neuroni foarte mult, de investit mult, la inceput. Am investit foarte mult la inceput si probabil ca in viitor o sa se intoarca. Obiectivul la nivelul de 5 ani este de a scoate jucatori la nivel foarte, foarte competitiv la nivel European”, spune Hagi.

Cristi Manea este urmatorul mare pariu al Academiei.

“Toti jucatorii cuprinsi in proiectul nostru au calitati”, spune Burchel, care continua: “Cert este ca academia a inceput sa vanda si vinde de ceva timp. nu stiu cat din costuri sunt acoperite din vanzarea de jucatori, dar exista preocupare pentru asta”

“Iancu a plecat din Academie ca fiind foarte bun. A intrat intr-un sistem in care, daca nu isi controleaza foarte bine viata personala, nu poate sa dea 100%”

Lucian Burchel

(NE)CAZ

CAZUL “IANCU” VS. IANIS HAGI, O LECTIE PENTRU ANTRENORII SI JUCATORII DIN ACADEMIE

Pentru pustii, antrenorii si specialistii de la Academia Hagi, Gabi Iancu e considerat unul dintre cei mai talentati jucatori care s-au pregatit in baza de la Ovidiu. La Steaua, Iancu nu a reusit inca sa se ridice la nivelul talentului sau.

“Am avut un jucator cu niste calitati de exceptie, Iancu. A plecat din Academie ca fiind foarte bun. A intrat intr-un sistem in care daca nu isi controleaza foarte bine viata personala, nu poate sa dea 100%” – Lucian Burchel.

“Gabi nu a facut probleme, mai facea probleme cand lipsea, nu a fost stralucit la invatatura. Gabi este un baiat bine educat. E inteligent, e foarte inteligent. Daca se ocupa de invatatura, nu ne faceam probleme”, povesteste si profesorul Damasaru.

La Academie, Hagi si-a pregatit urmasul – pe Ianis – capitan la nationala under 17 a Romaniei in 2014.

“Ianis este un tip echilibrat. Ianis, si pentru ca este responsabilizat de mic, e un om care a inceput sa se cunoasca, sa stie cine e, sa stie care e identitatea lui si am incredere ca poate sa duca lucrul asta. De fapt, cred ca astea au si fost obiectivele tatalui lui - de a-l face sa inteleaga de faptul ca e e Ianis, iar tatal lui e cine e.”, explica Lucian Burchel.

“Ianis are un comportament senzational. Are si cu cine sa semene, si cu mama lui si cu Gica. Speram ca intr-un viitor foarte apropiat sa demonstreze ceea ce poate sa faca el. E un copil foarte bun si in primul rand este un copil ambitios si domnul Hagi nu il iarta, tot timpul sta cu gura pe el. E un copil senzational.”, spune Stelian Damasaru.

Cu Ianis promovat la prima echipa a Viitorului, cu Manea, cel mai tanar debutant din istoria nationalei Romaniei, Academia vine cu noi nume in fiecare an. Obiectivul este ca la Euro 2020, jumatate din lotul nationalei sa fie compus din jucatori crescuti de fabrica de fotbalisti din Ovidiu.

“Ne mai trebuie timp sa creasca sa devina competitivi, dar sunt jucatori de lot national. Nu am teama, nici altceva, sunt mai mult ca sigur ca in 2020 vom avea multi jucatori in lotul echipei nationale”, spune Hagi.

Antrenorul Nicu Rosca spune: “Avem un Manea, avem un Nedelcu, jucator de '97, Haldau, Coman, Ianis, jucatori de 99, avem Matan. Sunt foarte multi jucatori are cred eu, daca se pregatesc cum trebuie, putem avea mai multi pana in 2020.”

“Suntem foarte bine instruiti la nivel tehnic si tactic si cred ca asta ne recomanda sa fim cea mai buna Academie din tara”

Nicu Rosca, antrenor

STAR

ENE SI MATAN, GATTUSO SI MESSI DIN ACADEMIE

Nicu Rosca este antrenorul care are in lotul sau doi dintre cei mai promitatori jucatori ai Academiei Hagi - Mihai Ene si Alexandru Matan: “E clar ca Matan seamana cu Messi si daca ne uitam la tot ceea ce face seamana cu Messi. Il avem si pe Ene, un Gattuso”

Ene si Matan sunt doar doua exemple din viitoarea generatie pe care Academia o propune marilor cluburi din Romania.

Image
Alexandru Matan, in actiune

“Au nume si isi respecta numele. Mai ales ca, la 16-17 ani, Hagi a promovat in Liga I si de aici de la liceu - Nedelcu, Coman, o sa auziti de Coman, o sa auziti de Grecu, o sa auziti de Ciobanu, sunt in '98 in grupa cu Ianis Hagi. E o grupa senzationala”, spune profesorul Damasaru.

In urma cu 3 ani, Mihai Ene era adus la Academia Hagi. In 2014 a fost declarat cel mai bun mijlocas de la Cupa Stelelor Estului si e unul dintre micile vedete ale generatiei 99.

“La inceput, da, a fost greu sa ma acomodez, pentru ca eram si mai mic, mi-a fost greu sa stau fara parinti la inceput, dar dupa a fost foarte OK, m-am inteles foarte bine cu colegii, totul a decurs foarte bine”, spune Mihai Ene.

Nascut in Ploiesti, Gattuso al Academiei tine cu Viitorul si Petrolul. Ene este si un mare fan al lui Sanmartean.

“Sunt foarte mandru ca sunt asemanat cu el. Jucatorul meu preferat din Romania? Imi place mult de Sanmartean, are o tehnica extraordinara”, mai spune Mihai Ene.

Image
Mihai Ene, pe teren

Intr-o zi, Ene spera sa ajunga la nationala Romaniei. La Euro 2020, la Bucuresti, va avea 21 de ani: “Va dati seama, e visul oricarui fotbalist. Toti jucatorii de la Academie, toti jucatorii din tara isi doresc sa ajunga la un moment dat la nationala”

Academia lucreaza cu scouteri din toata tara ca sa gaseasca jucatori precum Cristi Manea, Ene si Matan: “E un grup important, organigrama, toti care sunt antrenori, cei care au fugit prin tara sa gaseasca, scouterii, cei care ne-au ajutat. suntem multi”, spune Hagi.

“Avem oameni in teritoriu care lucreaza pentru noi, avem etapele de faza finala ale campionatelor nationale unde trimitem scouteri si observa daca exista jucatori care se incadreaza in tipologia jucatorilor din Academie pe care ni-i dorim” – Lucian Burchel.

“Milan, Barcelona? Suntem la nivelul lor”

Gheorghe Hagi

VIITOR

La Academie se face 6 seara. Dupa doua ore de antrenament, pustii lui Hagi trec la dusuri si se intorc cu autocarele la hotel. Pana la ora 8 si un sfert, toti trebuie sa fie cu temele facute pentru scoala. Apoi urmeaza cina.

Milioanele investite de Hagi in Academie si atragerea sponsorilor intr-un proiect construit cu inteligenta au produs rezultate in 5 ani de activitate.

“In continuare vrem sa devenim competitivi sa ne batem cu cele mai bune academii din Europa”, spune Hagi.

Pentru Hagi, proiectul Academiei inseamna un singur lucru. Sa fie numarul 1. In 2014, Academia Hagi e pe primul loc la copii si juniori in Romania. Are cei mai multi jucatori produsi, cel mai tanar debutant la nationala Romaniei si cele mai multe trofee interne castigate in ultimii ani. Cursa cu academia Barcelonei, lui Real Madrid sau a lui Milan e de acum adevarata miza.

“Cati ani mai avem sa fim peste academii precum Milan sau Barcelona? Eu cred ca noi suntem la nivelul lor. Daca i-am si batut. I-am batut pe Inter, pe Juventus i-am batut, cand am concurat cu Barcelona am facut egal, pe Real Madrid i-am batut, pe Galatasaray ii batem. Nu avem nimic de invidiat, conditiile sunt la fel, investitia e la fel, bugetul e acolo, e aproape, cu cheltuielile cam acolo suntem”, explica Hagi.

Sfarsitul zilei este singurul moment in care viitorii fotbalisti ai Romaniei se pot distra. Jocurile pe telefoane, fotbalul pe consola si filmele de actiune sunt nelipsite.

Stingerea este in fiecare seara la 10 si jumatate. Nu se pot uita pana la miezul noptii la meciurile din Europa la TV. Pentru ei, la Academie, “lasati-ne sa ne pregatim de Champions League” nu e o gluma. E o obligatie.

Viziunea lui Hagi asupra modului in care fotbalul ar trebui facut, finantat si gestionat a nascut unul dintre cele mai ambitioase programe de sustinere a sportului din Romania.

Academia Hagi nu e numai un centru de pregatire pentru fotbalisti. E o scoala de educatie sportiva, care aduna in aceeasi masura talent si expertiza.

In 2014, fabrica de fotbalisti de la Ovidiu reprezinta un mediu care se impune prin munca fara oprire la cel mai inalt nivel. Aici, capitalul privat investit de Hagi sustine si garanteaza ca fotbalul din Romania are viitor.

“Usor-usor, nu avem nimic de invidiat la nimeni din Europa, dimpotriva, ei vin, se uita si chiar se mira ca in Romania exista o academie asa de mare si atat de buna ca a noastra”, spune Hagi.

Image