Klaus Iohannis

Portret de candidat

Scroll

Primar al Sibiului si presedinte al PNL, Klaus Iohannis este noul presedinte al Romaniei, desi a plecat in aceste alegeri cu a doua sansa, in spatele lui Victor Ponta.

Klaus Werner Iohannis s-a nascut in 13 iunie 1959, la Sibiu, intr-o familie de sasi transilvaneni. Dupa cum povesteste chiar el in volumul autobiografic "Pas cu pas”, a crescut pe strazile vechi, din apropierea Centrului Istoric. Un detaliu care se va evidentia puternic in viata de adult a lui Klaus Iohannis este cel legat de casa, de locuinta. “Propriu-zis, casa parinteasca nu a existat. Am stat cu chirie si ne-am mutat de mai multe ori. Poate ca multora li se pare un lucru neobisnuit pentru acele vremuri, cand majoritatea familiilor erau legate de o casa, fie ea si casa batraneasca, in care locuiau mai multe generatii. Dar asa a fost viata mea." spune Iohannis.

Cativa ani mai tarziu, primarul Klaus Iohannis – de meserie profesor – intra in atentia opiniei publice din cauza numarului mare de case pe care le are si acum in proprietate: nu mai putin de 6 locuinte. Subiectul a fost exploatat la maximum de adversarii sai politici, inclusiv de presedintele Basescu. Acestia i-au reprosat lui Iohannis ca pozitia sociala de profesor in invatamantul romanesc nu ii permitea sa ajunga la acest numar de case.

Un alt atribut care il defineste pe candidatul ACL la prezidentiale este etnia sa germana. Lui Iohannis i se spune “neamtul”, fapt exploatat de echipa sa de campanie, promitand seriozitate in stil german. Klaus Iohannis recunoaste ca, in timpul anilor in care a invatat in Romania, a avut parte de foarte putini colegi ... romani: "Si la gradinita, si la scoala am fost inscris la sectia germana, unde invatam, la vremea respectiva, aproape numai copii de etnie germana. Am mers la scoli din Centru, considerate pe atunci ca fiind scoli de cartier. Si la gradinita, si la scoala am avut colegi romani, insa foarte putini."

Intrarea in politica are loc imediat dupa revolutie, in 1990, cand se inscrie in Forumul Democrat German din Romania, pe care ajunge sa-l conduca 12 ani mai tarziu, in 2002. Cu doi ani inainte de asta, forumul Democrat German il propune candidat pentru functia de primar al Sibiului. Desi niciun sondaj nu indica asta, in luna iunie a aceluiasi an, este ales primar al Sibiului si - mai mult decat atat - numele sau a continuat sa reprezinte prima optiune a sibienilor la toate alegerile care au urmat. Interesant e ca, in primul sau mandat de primar, a avut alaturi o echipa a PSD cu care a administrat orasul timp de patru ani. In cel de-al doilea mandat de primar al lui Iohannis, in anul 2007, Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana, eveniment care a atras in oras peste un milion de turisti.

Astazi, este, in continuare, primar al orasului in care si-a intemeiat o familie, alaturi de sotia sa, Carmen. Si, pentru ca a venit vorba de sotie, cei doi s-au cunoscut in timpul facultatii, la 22 de ani, dar s-au casatorit abia dupa sapte ani. "In timpul facultatii am cunoscut-o pe sotia mea, Carmen, in vechiul cerc de prieteni. A fost invitata de prieteni de-ai nostri care au ramas in Sibiu. Ne-am placut, pur si simplu, iar chimia dintre noi depaseste orice descriere. Daca se intalnesc doi oameni care se plac si se inteleg,restul devine irelevant. Am fost un cuplu de indragostiti multi ani. A durat mult pana cand ne-am casatorit.”, spune prezidentiabilul ACL.

Sunt 25 de ani de casatorie pentru familia Iohannis, care nu are copii, iar aceasta situatie a constituit motiv de atac din partea PSD-ului. Purtatorul de cuvant social-democrat Gabriela Vranceanu Firea a declarat ca premierul Victor Ponta "este un foarte bun familist, ceea ce din nefericire pentru el, Klaus Iohannis nu are aceasta calitate”. Ulterior, Firea a mentionat ca liderul PNL a jignit familiile cu copii cand a spus ca investitiile sale au fost in case, nu in copii. Ea a fost reclamata la Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii pentru declaratiile despre familiile fara copii.

Adevarata intrare a lui Klaus in "liga mare" a politicii s-a produs in octombrie 2009, dupa caderea Guvernului Boc. Intr-un moment de criza a politicii romanesti, Klaus Iohannis a fost propus de PSD, PC, UDMR, PNL si minoritati pentru postul de premier, dar Traian Basescu nu l-a dorit si l-a refuzat de doua ori. Dupa ce Basescu a iesit din nou presedinte, Iohannis a anuntat ca "acest parcurs de posibil premier" s-a terminat. Episodul a devenit apoi arma preferata a lui Traian Basescu impotriva lui Iohannis. Presedintele il ataca mereu spunand ca "din 2009, a fost premierul GRIVCO" si ca "a fost utilizat ca instrument de Voiculescu, Crin Antonescu si pe urma Ponta l-a inlocuit. A fost un instrument politic, care a venit pe o imagine de bun gospodar".

Nu este insa singura controversa legata de numele sau. Potrivit presei, citata de Mediafax, cea mai veche acuzatie dateaza de pe vremea cand acesta ocupa functia de inspector scolar, nefiind concretizata in niciun fel, si anume ca actualul primar ar fi fost implicat in trafic de copii. Un alt scandal in care a aparut numele lui Iohannis este legat de cateva case din centrul istoric al Sibiului pe care le-ar fi castigat pe baza unor documente false, locatarii acestora judecandu-se timp de cativa ani cu primarul. In plus, primarul a fost anchetat de DNA, in 2009, pentru abuz in serviciu, pentru retrocedarea unor terenuri catre persoane care nu indeplineau conditiile, dosarele fiind din anul 2005. In 2009, Agentia Nationala de Integritate s-a autosesizat, in urma publicarii unui articol intr-un cotidian central, privind faptul ca primarul Sibiului ar fi incalcat legea incompatibilitatii, prin ocuparea functiei de administrator, in 2003, la societatea Parcuri Industriale Sibiu - Sura Mica, in paralel cu cea de primar. Iohannis a atacat hotararea in contencios administrativ si a castigat procesul, in 2010.

In februarie 2013, la invitatia lui Crin Antonescu, Iohannis semneaza adeziunea la Partidul National Liberal si, o zi mai tarziu, colegii de partid voteaza in unanimitate o derogare de vechime care ii permite sa candideze la o functie in conducerea partidului. La congresul extraordinar din aceeasi luna este ales prim-vicepresedinte al PNL, candidand pe lista lui Crin Antonescu.

La inceputul anului 2014, marea constructie liberal-social-democrata, adica USL, incepe sa dea primele semne de auto-distrugere. Liberalii incep sa-i suspecteze pe “prietenii” lor social-democrați ca incearca sa atraga unii ministri PNL de partea PSD si sa isi construiasca o majoritate in Parlament fara ei. Astfel, PNL hotaraste schimbarea unor ministri liberali din guvernului USL, dar si numirea lui Iohannis ca ministru de interne si vicepremier. Acesta este momentul in care are loc destramarea USL, dupa ce Victor Ponta refuza nominalizarea lui Iohannis.

Dupa doar 1 an si 4 luni de la inscrierea in PNL, Klaus Iohannis primeste 95% din voturile delegatilor la Congres pentru functia de presedinte al Partidului National Liberal. Sub conducerea sa, principalele partide de pe “dreapta” politice romanesti, PNL si PDL, se unesc sub numele de Alianta Crestin Liberala, pentru a incerca sa-l invinga pe Victor Ponta la alegerile prezidentiale. In urma celor doua sondaje interne de opinie din PNL si PDL, Klaus Iohannis este desemnat drept candidat unic.

Una dintre primele sale gafe de campanie a fost facuta in august 2014, cand a sustinut ca este „un politruc care vrea sa candideze la Presedintia Romaniei”. Cateva zile mai tarziu, afirma ca de fapt afirmatia sa potrivit careia este un politruc a fost un experiment didactic, o afirmatie autoironica, cu scopul de a demonstra ca PSD se ocupa doar de copiat, folosind cuvantul pentru a-l ataca. O alta gafa de campanie a lui Klaus Iohannis s-a produs in septembrie 2014, cand, aflat la Brasov, este intrebat cate articole are Constitutia. El a replicat ca nu raspunde la astfel de provocari si a sustinut ca este obisnuit, ca dascal, sa adreseze el intrebarile de acest tip. In acest timp, pe internet s-a viralizat unul dintre pliantele sale electorale pe care se lauda ca este “singurul candidat la prezidentiale care si-a pus singur gresie in casa”. Klaus Iohannis a castigat turul II al alegerilor prezidentiale si va fi incepand din luna decembrie noul presedinte al Romaniei.

Fotografii: Mediafax Foto, Facebook Elena Udrea Video: Stirile PRO TV