TARA, TARA, VREM CAMPIOANE!

"Cand ma fac mare, vreau sa ma fac MILO!"

de Greta Goran
Scroll

La 7 ani nu prea stii exact ce vrei sa faci cu viata ta. Eu atat aveam in 1992, cand Milo a luat ultima nota 10 din istorie la gimnastica. Ma tot uit de vreo 2 ore la filmuletul asta si nu stiu cu ce sa incep mai repede.

La 7 ani, voiam sa ma fac avocat, doctorita, detectiv (particular!), scriitoare, gimnasta in special, dar m-am prins tarziu ca Alexandria nu e Deva si ca executiile mele la paralele se opreau fix in bara de batut covoare dupa 4 secunde. Voi stiti cat de greu e?

In fine. Deci, ideea e urmatoarea.

La 7 ani nu prea stii exact ce vrei sa faci cu viata ta, dar eu stiam. Avocat, jurnalist sau detectiv (particular), whatever, eu stiam exact ce vreau sa fac cand ma fac mare: sa fac piele de gaina!

Pentru ca asta facea Milo. De la bunicul meu pana la mama, la vecini, rude si oameni mari si seriosi, Milo facea piele de gaina si aducea lacrimi in ochi. Ce misto! Eu cand ma fac mare vreau sa fiu Milo! Si inca n-am renuntat la visul asta :)

Ca sa intelegeti de ce. Cine e MILO?

Unii spun ca a fost cea mai valoroasa gimnasta a Romaniei. Numai in prima jumatate a anilor '90, Milo a cucerit 19 medalii olimpice si mondiale. Dintre care 7 de aur. Sapte! Plus ca e singura sportiva care s-a aflat pe podium la toate mondialele si olimpiadele intre 1991-1996. Recordul anterior data din 1960, cand ceha Vara Caslavska a castigat cele mai multe medalii olimpice de aur in probele individuale din istorie, tot sapte. V-am zis eu ca e ceva cu fata asta?

Ultimul 10 din istorie

Nadia a deschis nebunia primului 10 din istorie, era normal ca tot noi sa-l luam pe ultimul. In 1992, la sol (normal ca la sol, acolo dura mai mult exercitiul, va dati seama cate lacrimi si de cate ori ti se oprea inima sa bata in aproape 2 minute?!). Deci, ’92, sol, Barcelona, piele de gaina, Jocurile Olimpice. Arbitrele au ridicat placuta si 10, zeeeeeeeceeeeeeeeeeeee, 10, ZECEEEEEEEEE pentru Lavinia noastra! Ultimul din istorie, pentru ca dupa JO de la Barcelona codul de punctaj din gimnastica a fost schimbat.

Image
Exercitiul la barna la Campionatele Mondiale din 1993

Sa va mai aud acum cu Messi si extraterestrii de la Barca. Nu, nu. Sa fie clar. Cu OZN-urile am ajuns noi primii la Barcelona. Iar aterizarea a fost perfecta. La sol :)

Liderul unei generatii

1. Ce pacat pentru cine n-a apucat s-o vada perfecta in competitii!

2. Mare om cine a inventat camera de luat vederi si arhiva!

3. Ce pacat daca n-ati cunoscut-o personal!

Ok, lasati ca va povestesc eu.

Milo a fost liderul Romaniei in toate competitiile. Fetita cu breton, sigura pe ea, striga la colege de langa antrenori, le imbratisa si le felicita, le corecta pozitiile. Toata lumea, dar absolut toata lumea, asculta de Milo de parca ea era antrenoarea. Avea un zambet cu care putea castiga razboaie si parea ca, daca are chef, il pune si pe Bill Clinton sa faca vreo 7 flotari. Asa o vedeam eu, asa o vad si acum, dupa ce-am cunoscut-o. Fetita cu breton ajunsa om mare si incercata de multe greutati, de o timiditate exagerata, cu maini transpirate si cu milioane, zeci de milioane de emotii la un banal interviu. Ea e Milo, de care m-am indragostit din nou, pe loc, cand am vazut-o dupa 22 de ani. Faceam si flotari daca ne cerea. A facut el Clinton, dar noi...

Image
Lavinia Milosovici si Maria Olaru, premiate la Deva

Si, daca nu eram convinsa, acum sunt. Nu m-am pierdut in cifre si statistici, le descoperiti voi mai jos. Repet, daca nu eram convinsa, acum stiu sigur. Gimnastica nu face campioane, nu scoate medalii pe banda rulanta, gimnastica nu e doar un sport pentru fetite. Gimnastica face oameni frumosi si, pe bune, ca astia ne lipsesc acum in 2014. In Romania lui 2014, in care putine lucruri si chiar si mai putini oameni iti fac piele de gaina.

MILO SI MEDALIILE DE 10 ALE ROMANIEI

1991: Campionatele Mondiale – aur la sarituri, bronz pe echipe, bronz la barna

1992: Jocurile Olimpice Barcelona – aur la sarituri, aur la sol, argint pe echipe, bronz la individual compus

1992: Campionatele Mondiale – aur la paralele

1993: Capionatele Mondiale – aur la barna, argint la sarituri

1994: Campionatele Europene – aur pe echipe, aur la sarituri, argint la sol, bronz la barna

1994: Campionatele Mondiale – argint la sol, bronz la sarituri, argint la individual compus

1994: Campionatele Mondiale pe echipe (Dortmund) – aur

1995: Campionatele Mondiale – aur pe echipe, bronz la individual compus

1996: Campionatele Europene – aur la sol, bronz la individual compus, aur pe echipe

1996: JO Atlanta – bronz la individual compus, bronz pe echipe

Image
Milo si Petrom cauta impreuna urmatoarea fetita cu breton si executii de 10! Tara-tara, vrem campioane!

Tara-tara, vrem piele de gaina!

Tara-tara, stim ca nu se mai dau note de 10, dar da-ne oameni de 10!

TARA, TARA, vrem CAMPIOANE!

Image
Detalii despre campanie pe vremcampioane.protv.ro