Maratonul fara rosu:

24 de ore de fotbal la Bucuresti

Scroll

'Hai la un fotbal!'
In copilarie asa incepea totul. Era ATAT de simplu. Fotbalul in adidasi murdari. Cu mingea fara forma care sare total invers decat ii spune imaginata ta. Cu plinul de tricouri scrise in carioca. Si cu multi de 'Hagi' trecuti pe spate. Cel mai frumos fotbal. Fotbalul care nu se termina niciodata pentru ca se joaca non-stop, in fiecare zi. Fotbalul ala de care ti-e cel mai dor. Si de care iti amintesti de fiecare data cand ai chef sa zambesti.

Mai tii minte cum era cand strigai 'gooooool'. Dar cand te certai pe scor? Dar cand faceai regulile in fata blocului si anuntai ca e voie doar cu 'latul' din careul imaginar de pe asfalt? Dar cand veneai cu genunchii rosii si te simteai ca fotbalistii adevarati cand te bandaja mama? Normal ca mai tii minte.

Cateodata, e plictisitor rau sa fii om mare. Atat de plictisitor, incat ai renunta la lucruri importante din viata ta de azi ca sa mai ai cateva ore cu baietii. Baietii aia care strigau dupa tine de la balconul de vizavi, care te luau de la usa, care te alegeau mereu la ei in echipa.

"Pe vremuri, la cata pasiune era, am fi jucat fotbal chiar si 24 de ore. Fotbal fara cartonase rosii, jucat cu fairplay, cu pasiune in ceea ce credem: victorie pe teren si respect pentru adversar. Ce n-as da sa mai joc macar o data genul asta de fotbal, sa ne strangem toata gasca nebuna!".

De la acest mesaj, postat de fostul fotbalist Falemi pe pagina sa de Facebook, a venit ideea unui Maraton de fotbal in Bucuresti. Sutele de raspunsuri pe care le-a primit, inclusiv de la fosti fotbalisti, l-au facut sa creada ca visul de copil al unui barbat de 40 de ani chiar poate sa devina realitate.

'Hai, de ce mai stam?! Hai sa jucam! Te bagi la un fotbal?', a venit instant raspunsul fundasului din 'Generatia de Aur' Daniel Prodan. De aici pana la un maraton ADEVARAT, cu fotbal adevarat, timp de 24 de ore, a mai fost nevoie doar de cateva detalii, de care s-a ocupat Gillette. Bogdan Stelea, Costel Galca si Flavius Stoican au acceptat si ei provocarea.

Derby inaintea derby-ului total

In parc, la Tineretului, pe 2 mai, cu o zi inaintea clasicului Dinamo - Steaua. Cu Galca si Stoican pe teren, cu pasiune, cu tribune, cu oameni mari care se comporta exact ca niste pusti cand vad mingea. Stoican n-a putut sa se abtina si a inceput MECIUL cu 30 de ore inaintea derby-ului de pe National Arena: "Costeleee, abia mai reusesc sa ii tin pe baieti, nu stiu tu cum faci". Galca a zambit si s-a facut ca nu aude, dar n-a rezistat pana la capat la glumele colegului sau din echipa albastra Gillette: "E mai important sa vorbesti cand intri pe gazon, sper ca Steaua sa dea golurile acolo!" Warm-up-ul pentru Clasicul Romaniei nu avea cum sa inceapa mai bine decat la un maraton de fotbal. Fara rosu, sa nu se accidenteze nimeni, si fotbalul sa fie vedeta absoluta!

Peste cinci sute de jucatori s-au inscris in Maratonul de 'Fotbal fara rosu' Gillette. S-a luptat pe ploaia torentiala, apoi pe soare si 25 de grade. Fotbalistii au dat totul pentru 'alb' si 'albastru', echipele care au schimbat fiecare aproape trei sute de jucatori.

Fotbalul jucat exclusiv cu sufletul a adus momente de senzatie pe teren. Dupa ce s-au barbierit pe margine cu Gillete Mach3, la fel ca toti ceilalti jucatori de la derby-ul 'Fotbal fara rosu' Gillette,
Galca, Stoican si Prodan au aratat ca varsta si clasa in fotbal n-au nicio legatura una cu cealalta. Meciul lor de 20 de minute a fost urmarit de zeci de fani pe margine. S-a terminat 8-1, cu Galca golgeter, din pasele lui Stoican. Prodan s-a ocupat de jumatate lui de teren. A fost stanca in fata portii si l-a gasit pe margine pe 'Duckadam', portarul amator ajuns vedeta in dream team.

Nici vremea, nici noaptea, nici diferenta de scor. NIMIC n-a facut fotbalul mai putin spectaculos. Golurile s-au numarat cu sutele, iar jocul a continuat. Fara rosu, in fairplay total. Falemi a ajuns mai tarziu decat colegii lui si a ajutat diferenta sa creasca in favoarea echipei albastre.

Punctele de senzatie au venit unul dupa altul intr-o dupa-amiaza in care timpul n-a avut nicio valoare. De somn n-a pus nimeni problema. Real Madrid, Barcelona, Manchester United si Bayern. Toate au jucat fotbal in Tineretului. Tricourile celor mai importante echipe din lume au facut colectie in maratonul istoric de 'Fotbal fara Rosu' Gillette.

Albastrii l-au avut pe Falemi si pentru ultimele ore ale maratonului de fotbal, iar diferenta s-a dus decisiv in directia lor. Dupa 24 de ore de fotbal ca in fata blocului, a fost 374 la 347.

scor

Fotbalul cel mai frumos, cu echipe de prieteni, cu idoli in fata carora nu te mai saturi sa joci si ore care trec tot timpul prea repede a incalzit derby-ul Dinamo - Steaua. Ziua de copilarie nu se putea termina mai tare.

Sa vii la fotbal si sa nu trebuiasca sa te gandesti o secunda la ora de plecat acasa. Nimeni care sa strige 'ultima faza!', nimeni care sa se planga de faulturi si picioare care nu mai vor. 24 de ore. Douazeci si patru de ore! Joaca non stop, pe puncte, pe culori si pe nocturna, exact cum au jucat si baietii celebri pe care ii vezi distrandu-se in fotbalul pe bani multi de la TV. Ghinion: ei trebuie s-o termine cu golurile dupa 90 de minute. In Tineretului, s-a marcat timp de 24 de ore! Noaptea n-a speriat pe nimeni.

Autor: Emanuel Rosu

Multimedia: Vlad Moldoveanu