NADIA

Fata de 1.0

de Greta Goran
Scroll

Nadia. Nadia Comaneci. Ca sa scrii despre Nadia Comaneci iti trebuie mult curaj sau mult curaj. Acum, pe bune, ce poti sa mai scrii despre Nadia Comaneci, dupa 38 de ani de la zecele ala perfect? Ce nu s-a scris despre Nadia Comaneci, dupa 38 de ani de la zecele perfect? Ce poti sa iti mai imaginezi dupa 38 de ani de la zecele ala perfect?

Nadia Elena Comaneci (nascuta pe 12 noiembrie 1961, la Onesti, in judetul Bacau) este prima gimnasta din lume care a primit nota zece intr-un concurs olimpic de gimnastica. A castigat cinci medalii olimpice de aur si este considerata una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX si una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii din toate timpurile. "Zeita de la Montreal" este primul sportiv roman inclus in International Gymnastics Hall of Fame.

A fost botezată după "Nadejda" ("Speranta"), eroina a unui film. Ni se pare normal.

Image
Bart si micutul Dylan, familia Nadiei

S-a casatorit in aprilie 1996, cu un fost gimnast american, Bart Conner, si are un baietel de 8 ani, Paul Dylan. S-a retras din gimnastica in 1984, iar in 1989 a fugit in Statele Unite, unde locuieste si acum, in Norman, Oklahoma. Fuga in Occident si cererea de azil politic in State au tinut prima pagina a presei mondiale zile intregi, iar imaginile cu Nadia pe aeroportul din New York au reprezentat BREAKING NEWS pe CNN! De fapt, revolutia a inceput in acest moment, in noiembrie ’89, cand simbolul nostru national a fugit in America si a anuntat finalul comunismului in Romania.

"Nadia a fost un moment unic in istoria gimnasticii. Cu ea se incheie epoca de vis a gimnasticii. Tot ce urmeaza sunt mici capodopere tehnice carora le lipseste insa farmecul inegalabil al fetei din Onesti"
Ioan Chirila in cartea lui, "Nadia"

Image
Cartea Nadia, aparuta in 1977

Dupa 10-le de la Montreal, Nadia a aparut simultan pe coperta celor mai importante reviste din Statele Unite: Time, Newsweek si Sports Illustrated. Nici o alta personalitate mondiala n-a reusit acest lucru

Nadia e numele tuturor papusilor din casele fetitelor in perioada 1976 – 2000. Cel putin. Pun pariu ca, daca mai exista o mama ca a mea, si acum mai exista prin case, printre tablete si scaune de masaj papusi care se numesc Nadia. Barbie, oh, please! Slabanoagele alea roz care nu sunt in stare sa aterizeze in 2 picioare de pe pervazul geamului?

Image
Papusa Nadia

Nadia e sirena din povestile copilariei noastre. Cati dintre noi au vazut live executia perfecta de la Montreal? Cineva? Mana sus? Acolo in spate? Nope. Nimeni. Nimeni n-a vazut-o, dar toti oamenii astia mari ne povesteau despre ea. NADIA. Ca o sirena, acest personaj mitologic, de o frumusete aparte, cu puteri miraculoase, care le apare marinarilor in nopti de grea incercare sau in petreceri pe vase, cand fericirea, si luna, si marea, si perfectiunea se imbina perfect. Adica, descrierea perfecta a Nadiei.

Nu poti sa nu vorbesti despre Nadia fara sa iti vina sa zambesti ca fraierul. Fie ca e Nadia, ea, eroina, papusa noastra, sirena copilariei, fie ca vezi pe banci vechi de scoala Nadia + Alex = LOVE, fie ca vezi un mail de la vreo Nadie necunoscuta. FIE! Instant zambet fraier.

Ca daca nu o aveam, noi o inventam. Pardon, chiar au inventat-o Bela Károlyi si sotia acestuia, Márta Károlyi. Si inca vreo 2-3 zei, nu stiu exact care si nici daca au respectat un brief anume, dar prea frumos a iesit. Am zis frumos? Pardon. PERFECT.

Image
Bela Karoly, premiat de Nadia in 2007

Cam asa am facut eu cunostinta cu Nadia. Blonda, bruneta, slabanoaga, din carpe, cu doua cozi, cu maini de plastic, cu unghiile facute pana la cot cu oja de la mama. Cu sidef! Pentru ca toate, dar absolut toate papusile mele se numeau Nadia.

Si apoi am cunoscut-o for real. As fi recunoscut-o dintr-un miliard pe holurile PRO TV. Se oprea sa vorbeasca, sa le zambeasca oamenilor de parca se stiau de mici. Pe tocuri de 12, cu silueta perfecta, cu ochii aia luminiosi, cu vocea ei calda. Mie mi-era clar. N-avea cum sa ia altcineva primul 10 din istorie. Nu avea cum.

La un moment in timpul filmarilor, se cam grabea. Nu sa plece, nu sa scape de reflectoare (si nici de tocuri!), ci pentru ca: "Hai ca ne asteapta oamenii afara!". Oamenii afara, desigur, adica multimea de oameni care voia poze, autografe, zambete si vorbe de la Nadia. Eu ii luam la bataie. Le dadeam si cu reflectorul in cap, daca ma mai intreba unul de vorba. Dupa 38 de ani, nu stiu altii cum sunt, dar, eu, dupa 38 de ani de zecele ala perfect mai aveam putere sa dau autografe doar tinuta cu forta. :)

Si acum ma voi repeta.

Pentru ca nu avea cum.

NU AVEA CUM.

Nu avea cum sa fie altcineva care sa primeasca primul 10 din istorie.

Asa ca, multumim, papusa de la Montreal!

Pentru toate cestile de ceai imaginare baute impreuna, pentru toate bastonasele, pentru tabla imnultirii, si capitalele de tari, si regii si printii istoriei, si legile fizicii, si Teorema lui Pitagora, si Luceafarul lui Eminescu (si lung a mai fost, Doamne!)

Pentru ca le-am tocit pe toate, cu ochii in manuale, cu stilouri cu penita, cu caiete si carioci.

Desigur, pentru primele noastre note de 10!

"Am simtit o libertate imensa cand m-a dus mama in sala de gimnastica pentru prima oara. Am vazut aparatele si nu m-am mai dezlipit de ele"

"Am un citat preferat, daca il traduc, ar suna asa: Nu te ruga pentru o viata usoara, roaga-te la Dumnezeu sa devii o persoana puternica!"

"Fericirea pentru mine e o gradina plina cu flori care miroase extraordinar. Pentru ca asa miros gradinile pline cu flori. Sublim!"

"Cred ca, daca n-as sti ce varsta am, as zice ca 25. L-am intrebat zilele trecute pe baietelul meu: cati ani crezi tu ca are mami? Mi-a zis 20, i-am spus sa mai puna un pic. 21? Nuuuu, mai pune! 25? Exact! 25 de ani am!"

"Pe prima mea papusa o chema… Tanţa! Era facuta din carpa, bunicii mi-au facut-o"

"Nu imi lipseste niciodata din geanta poza copilului meu"

"Nu te ruga pentru o viata usoara, roaga-te la Dumnezeu sa devii o persoana puternica!"

Nadia

Camp10ana

1972 - Campionatul national de juniori al Romaniei: locul 1 pe echipe, 1 la individual compus

1973 - Internationalele Romaniei: locul 1 la individual compus, 1 la paralele inegale, 1 la sol, 1 la barna, 1 la sarituri

1975 - Campionatul european: locul 1 la individual compus, 1 la sarituri, 1 la paralele inegale, 1 la barna, locul 2 la sol

Image
Jocurile Olimpice Montreal, 1976: prima nota de 10 din istorie

1976 – Jocurile Olimpice de la Montreal: locul 1 la individual compus, 1 la barna, 1 la paralele inegale, 3 la sol, 4 la sarituri. Locul 2 pe echipe

1977 - Internationalele Romaniei: locul 1 la individual compus

1977 - Campionatul european: locul 1 la individual compus, 1 la paralele inegale, 2 la sarituri

1978 - Campionatele mondiale: locul 1 la barna, 2 pe echipe, 5 la individual compus

1979 - Campionatul european: locul 1 la individual compus, 1 la sarituri, 1 la sol, 3 la barna

1979 - Cupa mondiala: locul 1 la sarituri, 1 la sol, 2 la barna, 4 la individual compus

1979 - Campionatele mondiale: locul 1 pe echipe

1980 - Internationalele Romaniei: locul 1 la individual compus

1980 - Jocurile Olimpice de la Moscova: locul 1 la barna, 1 la sol, 2 pe echipe, 2 la individual compus, 5 la sarituri

1981 - Universiada: locul 1 pe echipe, 1 la individual compus

Image
Campionatele Mondiale Franta, 1978: exercitiul la barna

Nadia. Nadia Comaneci. Mai vrem inca una! Si inca una! Si inca una! O suta, o mie, cat toate papusile din toate casele cu fetite! Cat toate sirenele din toate marile si oceanele din lumea asta.

Image
Nadia la inaugurarea noii sali de la Onesti. Acolo unde a inceput totul

Si acum, impreuna cu Nadia, cautam urmatoarea campioana olimpica a Romaniei.

Urmatoarea papusa din casele parintilor care mai cred inca in sport, nu in touch-screen.

Urmatoarea sirena din povestile cititie de bunici inainte de culcare. Exact, ii stiti.

Bunicii aceia care ne faceau papusile din carpe.

Pe-a a Nadiei o chema Tanţa.

Pe-a noastra o chema NADIA.

Pe-a voastra cum o sa o cheme?

Tara, tara, vrem campioane!

SIGUR O CUNOSTI!