Silva
Silva

PREMIILE OSCAR 2016. Leonardo DiCaprio, cel mai bun actor. Spotlight a luat marele trofeu. Lista castigatorilor

de Adela Ghidoveanu

PREMIILE OSCAR 2016. Cea de-a 88-a editie a Premiilor Oscar a avut loc duminica seara in Los Angeles. Spotlight a luat Oscarul pentru cel mai bun film, insa momentul serii a fost Oscarul castigat de Leonardo DICaprio.

Drama Spotlight a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film al anului
Leonardo DiCaprio a castigat primul sau Oscar din cariera, pentru Hugh Glass, din filmul TheRevenant.
Cea mai buna actrita in rol principal a fost aleasa Brie Larson, pentru rolul din drama Room.
Alicia Vikander, din filmul "The Danish Girl" si Mark RY-lance, din "Bridge of Spies" au castigat statuetele pentru cei mai buni actori in roluri secundare.
Filmul "Son of Saul, in care joaca si actorul roman Levente Molnar, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, a fost ales cel mai bun film strain.
Cele mai multe premii, 6 la numar, au fost adjudecate de Mad Max- Fury Road, care a dominat la categoriile tehnice.

Dupa sase nominalizari si o lupta dusa de doua decenii cu Academia Americana de Film, Leonardo DiCaprio a luat, in sfarsit primul Oscar din cariera, pentru rolul din "The Revenant".

Desi era considerat favorit, "The Revenant" a pierdut titlul pentru cel mai bun film in fata lui "Spotlight", drama despre scandalul abuzurilor sexuale care a zguduit Biserica Catolica. Criticii s-au indragostit de acest film, oferindu-i recenzii foarte bune.

Mad Max: Fury Road a luat cele mai multe trofee, sase premii Oscar, insa toate au fost pentru categorii tehnice.

Alejandro G. Inarritu a scris istorie si a devenit singurul regizor mexican premiat cu doua trofee Oscar pentru regie. "The Revenant" i l-a adus pe al doilea consecutiv, dupa ce anul trecut era premiat pentru "Birdman".

Cea mai buna actrita a fost recompensata Brie Larson, cu rolul din "Room'. Alicia Vikander a luat Oscarul pentru rol secundar, in "The Danish Girl", iar Mark Rylance a fost cel care i-a suflat Oscarul lui Stallone si a invins la "cel mai bun actor in rol secundar"

Lista castigatorilor la Premiile OSCAR 2016

Premiul Oscar pentru cel mai bun film - Spotlight

Premiul Oscar pentru cel mai bun actor - Leonardo DiCaprio ("The Revenant)

Premiul Oscar pentru cea mai buna actrita - Brie Larson ("Room")

Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor - Alejandro Gonzalez Inarritu (The Revenant)

Premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol secundar - Alicia Vikander

Premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar - Mark Rylance, (Bridge of Spies)

Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat - The Big Short (Adam McKay si Charles Randolph)

Premiul Oscar pentru cea mai buna coloana sonora - Ennio Morricone (The Hateful Eight)

Premiul Oscar pentru cel mai bun cantec original - Sam Smith, "Writings on the Wall (Sam Smith, Jimmy Napes) din Spectre

Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original - Spotlight (Tom McCarthy si Josh Singer)

Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain - Son of Saul (Ungaria)

Premiul Oscar pentru cel mai bun scurmetraj - Stutterer

Premiul Oscar pentru cele mai bune costume - Mad Max: Fury Road (Jenny Beavan)

Premiul Oscar pentru cel mai bun machiaj - Mad Max: Fury Road

Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original - Spotlight (Tom McCarthy si Josh Singer)

Premiul Oscar pentru cea mai buna regie de imagine - The Revenant (Emmanuel Lubezki)

Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat - The Big Short (Adam McKay si Charles Randolph)

Premiul Oscar pentru cel mai bun film de animatie - Inside Out

Premiul Oscar pentru cel mai bun sunet - Mad Max: Fury Road (Mark Mangini si David White)

Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj de sunet: Mad Max: Fury Road

Premiul Oscar pentru cele mai bune efecte speciale - Ex-Machina

Premiul Oscar pentru cel mai bun scurmetraj de animatie - A Bear Story

Premiul Oscar pentru cel mai bun documentar - Amy

Premiul Oscar pentru cel mai bun documentar scurtmetraj - A Girl in the River: The Price of Forgiveness (Sharmeen Obaid-Chinoy)

AICI gasiti cele mai tari momente de la GALA PREMIILOR OSCAR 2016

De ce merita si de ce NU merita Leonardo DiCaprio
sa ia Oscarul duminica noapte

de Adela Ghidoveanu

24 de ani de cariera, 37 de filme, 5 nominalizari la Oscar pentru interpretare, niciun trofeu Oscar. Cam asta ar fi un CV scurt, in cifre, al lui Leonardo DiCaprio, dar, care, incepand de duminica noapte s-ar putea schimba. In acest an, starul de 41 de ani este considerat marele favorit la Oscar pentru cel mai bun actor, dar, mai mult ca niciodata, are sanse reale sa si plece cu el acasa, o dorinta pe care o impartasesc milioane de fani din lumea intreaga.

Nici un alt actor n-a avut parte de o simpatie atat de mare cum are DiCaprio din partea publicului. Aproape sa spunem ca fanii isi doresc mai mult ca el sa ia ravnita statueta de Oscar. Deja s-au anuntat evenimente pe Facebook, unde fanii propun ca, daca Leonardo DiCaprio ia Oscarul, sa iasa in pietele publice din mai multe orase ca Londra, Dublin sau Madrid sa sarbatoreasca evenimentul. Actori ca Peter O’Toole, Charlie Chaplin, Cary Grant sunt doar cateva din lista lunga a numelor grele ale cinematografiei care au murit fara sa primeasca Oscar.

Lupta lui Leonardo DiCaprio cu Academia Americana de Film

Al doilea actor preferat al lui Martin Scorsese, dupa Robert De Niro, Leonardo DiCaprio i-a uimit pe critici inca de la 19 ani, cand primea prima nominalizare la Oscar pentru rolul din “What’s Eating Gilbert Grape” (1993). De atunci, a mai primit doua nominalizari pentru rolurile exceptionale din “The Aviator” (2004) si “Blood Diamond” (2006), dar presa straina a scris ca fiecare rol al sau merita o nominalizare la Oscar. In 2014, a obtinut inca o nominalizare la Oscar, pentru rolul genial din” The Wolf of Wall Street”.

Leonardo DiCaprio "duce o lupta" cu Academia Americana de Film inca din anii '90, cand devenea celebru cu "Titanic" al lui James Cameron. Si atunci, blockbusterul lui James Cameron a primit 14 nominalizari la Oscar, insa DiCaprio nu s-a aflat pe lista. De atunci, DiCaprio a cucerit criticii si fanii cu fiecare rol al sau in filme ca "Romeo + Juliet," "The Basketball Diaries," "Catch Me If You Can," "Gangs Of New York," "Shutter Island", "The Departed" "Revolutionary Road", "Inception". Desi a primit 4 nominalizari la Oscar, pentru rolurile din "Blood Diamond," "The Aviator," si "What's Eating Gilbert Grape" (de aceasta data, in rol secundar), a plecat de fiecare data cu mana goala acasa. Fanii spun ca una dintre cele mai mari nedreptati este ca Leonardo DiCaprio nici macar n-a primit nominalizare pentru rolul secundar din “Django Unchained” un face un personaj negative de exceptie si infricosator. Insa, duminica noapte ar putea da marea lovitura.

De ce merita Leonardo DiCaprio Oscarul

Fiecare generatie isi are idolul si actorul preferat. Iar DiCaprio este actorul preferat al generatiei '90, care s-a indragostit de chipul lui strengar in Titanic si care apoi, l-a descoperit ca actor, cu fiecare rol pe care l-a facut. Unii spun ca nu reuseste nicidoata sa isi iasa din propria piele, altii spun ca de fiecare data creeaza un rol spectaculos si intens. In "The Revenant", cumva, reuseste sa ii impace pe toti: este greu de recunoscut, a facut toate sacrificiile posibile pentru acest film, si in acelasi timp, ofera un rol intens, fara sa aiba replici foarte multe. Mai mult ca sigur, duminica noapte, Leo va fi cel castigator, dupa lupte grele duse cu Academia Americana de Film. In ciuda comentariilor cum ca "are prea putine replici in film si doar o serie de mormaieli ca sa merita Oscarul", DiCaprio face mult mai mult de atat. Un actor nu trebuie sa convinga doar prin dialog, ci are nevoie de prezenta pe ecran, de o energie pe care sa o transmita dincolo de ecran si de replici. Iar carisma a fost intotdeauna unul dintre atuurile lui.

Sa nu uitam ca in urma cu 4 ani, Jean Dujardin lua Oscarul cu un rol mut, in "The Artist", convingandu-ne inca o data ce magie pot face actorii fara nicio replica. Rivalii din acest an ai lui DiCaprio sunt Michael Fassbender ("Steve Jobs"), Eddie Redmayne ("The Danish Girl"), Bryan Cranston ("Trumbo"), Matt Damon ("The Martian"). Desi toti joaca bine si au roluri interesante, parca niciunul dintre ei nu reusesete sa se apropie de dimensiunea rolului interpretat de DiCaprio. Oricat ne-am feri, trebuie si merita luate in considerare conditiile in care au avut loc filmarile, greutatile realizarii unui astfel de film si mai ales emotia pe care o transmite. Acest rol i-a adus lui DiCaprio acel "je ne sais quoi" pe care rolurile interpretate de ceilalti nominalizati nu il au. Plus, ar fi timpul sa incheiem isteria cu "dati-i odata Oscarul lui DiCaprio". E timp sa incepem astfel de "campanii de sustinere" si pentru alti actori nedreptatiti ca Edward Norton, Brad Pitt, Gary Oldman, Liam Neeson si multi altii.

De ce NU MERITA Leonardo DiCaprio Oscarul pentru The Revenant

Leonardo DiCaprio merita si ar fi trebuit sa ia Oscarul, prima data, pentru "The Aviator". Pentru mine, combinand imaginea lui de actor si pe cea de star, "The Aviator" i-a oferit totul lui DiCaprio, un rol memorabil, in opinia mea. La fel de bun a fost rolul din “Catch Me If You Can”. Apoi, au urmat roluri impresionante in "Blood Diamond", "The Departed" "Shutter Island" (unde iarasi, joaca foarte bine), "Django Unchained" (ar fi meritat Oscarul pentru rol secundar), "The Wolf of Wall-Street" (un tur de forta din partea actorului si cel mai bun rol de pana acum. Dar, in fiecare an a avut ghinionul sa piarda in fata unor actori cu roluri excelente. Mai trist este faptul ca duminica va castiga Oscarul pentru ca in acest an contextul ii permite si nu neaparat pentru ca acesta este cel mai bun rol, ceea ce este o nedreptate prin care au trecut si multi alti actori. La fel cum Martin Scorsese a luat Oscarul pentru “The Departed”, desi ar fi trebuit pentru “Taxi Driver”, si DiCaprio, actorul sau fetis va avea aceeasi soarta. Acest Oscar isi va pierde cumva din valoare, intrucat daca il va primi, va fi mai mult unul de consolare pentru toate celelalte dati cand merita si nu l-a primit.

8 filme exceptionale se lupta pentru Oscar la Best Picture, in cea mai surprinzatoare cursa din istoria moderna.

Povestile filmelor nominalizate in acest an
de Adela Ghidoveanu

Trofeul Oscar isi asteapta cea de-a 88-a poveste nemuritoare castigatoare. Anul acesta, 8 filme impresionante, multe inspirate de cazuri reale, se lupta pentru cel mai ravnit premiu din industria cinematografica: statueta Oscar. Gala din acest an se va desfasura duminica noapte, pe 28 februarie si va fi LIVE TEXT pe www.stirileprotv.ro

Editia din acest an marcheaza revenirea unor regizori care au facut istorie la Hollywood, ca Steven Spielberg sau George Miller. Interesant este faptul ca subiectele filmelor nominalizate reflecta temerile societatii actuale, dar si o atmosfera apocaliptica: fie ca este in salbaticie ("The Revenant") , intr-o lume distopica ("Mad Max:Fury Road") sau pe piata burselor ("The Big Short"). Fata de anii trecuti, unde exista un favorit clar, presa straina de specialitate sustine ca "in acest an cursa pentru Oscaruri e la fel de ciudata ca cea pentru alegerile noului presedinte la Casa Alba". Adica, nu exista niciun favorit clar, pana in ultima clipa.

Cu toate astea, trei filme au reusit in acest sezon sa ia avans, castigand numeroase premii la ceremoniile de specialitate sau festivaluri: "The Revenant", "The Big Short" si "Spotlight”. Conform pronosticurilor, oricare dintre aceste trei filme ar putea primi Oscarul pentru "Best Picture/Cel mai bun film". "Este o cursa deschisa, cum n-am avut niciodata, in care toate semnele indica in directii diferite, ne putem trezi cu o surpriza" a spus Tom O'Neill de la Goldderby, site specializat, unde specialistii din industrie fac pronosticuri cu privire la cine vor fi castigatorii. "Va fi cea mai surprinzatoare gala de Oscar din istoria moderna".

Iata care sunt cele 8 filme nominalizate la Premiul Oscar, in acest an.

The Revenant

Regie: Alejandro Gonzalez Inarritu
Distributie: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy
Numar nominalizari: 12

"As long as you can still grab a breath, you fight. You breathe... keep breathing"
(Leonardo DiCaprio in "The Revenant")

"The Revenant" il aduce in rolul principal pe Leonardo DiCaprio, in rolul exploratorului Hugh Glass, din secolul XIX. Filmul, inspirat din fapte reale, prezinta povestea lui Hugh Glass, intruchipat extrem de convingator de Leonardo DiCaprio. Personajul sau face parte dintr-un grup care merge intr-o expeditie in Muntii Stancosi, dar este prins de un urs grizzly si sfartecat. Judecand traseul pe care l-a avut pana acum, acesta pare a fi marele castigator in acest an, ceea ce ar insemna un dublu succes pentru Inarritu, care a luat marele trofeu si anul trecut, cu "Birdman". Acesta a fost deja premiat de Sindicatul American al regizorilor (Director Guild of America), iar acum, este cotat cu cele mai mari sanse la Oscar, conform goldderby.com.

Spotlight

Regie: Tom McCarthy
Distributie: Michael Keaton, Mark Ruffalo
Numar nominalizari: 6

"If it takes a village to raise a child, it takes a village to abuse them."
(Stanley Tucci, in "Spotlight”)

"Spotlight" cu Mark Ruffalo si Michael Keaton, urmareste scandalul in care a fost implicata Biserica Catolica, dupa ce mai multi preoti au fost acuzati ca au molestat copii, si povestea jurnalistilor de la Boston Globe care au dezvaluit totul intr-o serie de articole distinse cu premiul Pulitzer.

The Big Short

Regie: Adam McKay
Distributie: Steve Carell, Christian Bale, Ryan Gosling
Numar nominalizari: 5

"Tell me the difference between stupid and illegal and I'll have my wife's brother arrested"
(Ryan Gosling, in "The Big Short")

Avand la baza cartea cu acelasi nume a lui Micheal Lewis despre criza financiara din 2007-2008, filmul, cu o distributie interesanta in care-i regasim pe Steve Carell, Christian Bale, Ryan Gosling si Brad Pitt, aduce in prim plan modul in care patru "outsideri" au vazut ceea ce guvernul, media si bancile au refuzat sa vada: prabusirea economiei mondiale.

Bridge of Spies

Regie: Steven Spielberg
Distributie: Tom Hanks, Mark Rylance, Alan Alda
Numar nominalizari: 6

"Everyone deserves a defense. Every person matters."
(Tom Hanks in "Bridge of Spies")

Steven Spielberg a facut echipa, din nou, cu actorul lui preferat, Tom Hanks, cu o pelicula despre Razboiul Rece. Povestea filmului "Bridge Of Spies" il are in centru pe James Donovan, un avocat care ajunge sa fie implicat in itele Razboiului Rece dupa ce accepta sa reprezinte in instanta un spion sovietic ce a fost capturat la New York, dorind sa se asigure ca spionul va fi judecat corect, indiferent de convingerile lui politice si ideologice. Desi Academia Americana de Film pare sa se fi indragosti de acest film, nu toti cinefilii au laudat pelicula, unii fiind convinsis ca, desi este un film bun, nu este cel mai bun al anului.

Mad Max: Fury Road

Regie: George Miller
Distributie: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult
Numar nominalizari: 10

"Hope is a mistake. If you can't fix what's broken, you'll go crazy."
(Tom Hardy in "Mad Max:Fury Road")

Categoric, cea mai mare supriza a anului trecut, a fost oferita de Mad Max: Fury Road. La 70 de ani, regizorul George Miller a revenit cu o forta pentru care pana si regizorii mai tineri l-ar invidia. Cu o noua distributie, formata din Tom Hardy si Charlize Theron, Max Max: Fury Road este o nebunie de film, de care criticii si cinefilii s-au indragostit si ramane filmul care a primit cele mai bune recenzii in 2015, conform Rotten Tomatoes. "De fiecare data cand Max revine pe ecran, lumea in care traieste devine din ce in ce mai sumbra". Si desi este inspaimantatoare, ramane fascinanta in acelasi timp. In Mad Max:Fury Road nu iti poti lua ochii de la eroi, peisaje si vehiculele impresionant create. In lumea din Mad Max, eroul eponim devine dintr-un politist un justitiar al desertului, un razboinic intr-o societate care redevine salbatica si necrutatoare. Fury Road este poate cel mai bun film de actiune facut vreodata, in care arta vine tocmai din scenele nebunesti din actiune, coregrafiate ca un spectacol in desert, din care nu stii daca scapa cineva viu pana la urma. "Hope is a mistake. If you can't fix what's broken, you'll go crazy", este replica geniala data de Tom Hardy in Mad Max:Fury Road.

The Martian

Regie: Ridley Scott
Distributie: Matt Damon, Jessica Chastain
Numar nominalizari: 7

"In the face of overwhelming odds, I'm left with only one option, I'm gonna have to science the shit out of this."
(Matt Damon in “The Martian")

Putine filme science-fiction au reusit sa ii faca pe membrii Academiei Americane de Film sa se indragosteasca de acest gen cinematografic, puternic marginalizat in cursele pentru Oscar. Daca editia trecuta, Interstellar a fost trecut (pe nedrept, am spune noi) cu vederea la categoriile importante, anul acesta, The Martian a primit atentie neasteptat de multa. Realizat cu un buget de doar 108 milioane de dolari, filmul "The Martian" este o adaptare dupa romanul cu acelasi nume al lui Andy Weir. Criticii sunt de parere ca The Martian este unul dintre cele mai bune filme ale regizorului Ridley Scott din ultimii ani, care a avut si succes in box-office. Filmul prezinta aventurile unui astronaut izolat pe planeta Marte, care incearca sa descopere o cale de se intoarce acasa, pe Pamant.

Room

Regie: Lenny Abrahamson
Distributie: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers
Numar nominalizari: 4

Ma: You're gonna love it.
Jack: What?
Ma: The world.

(dialog intre Brie Larson si Jason Tremblay in "Room")

Unul dintre cele mai captivante filme nominalizate la Oscar in acest an este drama "Room", un film care trece spectatorul prin toate starile posibile. Brie Larson si micutul Jacob Trembley au una dintre cele mai emotionante relatii actor-copil actor de pe marile ecrane, din ultima vreme. Filmul prezinta povestea unei tinere si copilul ei, care timp de mai multi ani au trait intr-o camera, tinuti prizonieri. Pentru ca micutul nu aiesit deloc din camera, contactul cu lumea exterioara se transforma in aventura vietii lui. Specialistii sunt de parere ca filmul nu are sanse mari la Best Picture, dar cu siguranta, Brie Larson e favorita pentru interpretare feminina, tinand cont ca aluat toate premiile importante posibile, inclusiv Globul de Aur sau BAFTA.

Brooklyn

Regie: John Crowley
Distributie: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson
Numar nominalizari: 3

"You have to think like an American. You'll feel so homesick that you'll want to die, and there's nothing you can do about it apart from endure it."
(Saoirse Ronan, in "Brooklyn")

"Brooklyn" este povestea unei tinere irlandeze, care, in anii '50, vine in New York sa isi incerce norocul. Viata ei se schimba radical, cu fiecare eveniment nou pe care il traieste intr-o lume noua si straina pentru ea. Pe langa intensitatea interpretarilor, filmul readuce in prim plan mirajul epocii anilor '50 din New York.

o productie marca STIRILEPROTV.RO
sursa foto: imdb.com shutterstock.com gettyimages.com scris de Adela Ghidoveanu

stirileprotv silva oscar