Logo PAID

De ce să declarăm 4 martie Ziua Națională de Conștientizare a Dezastrelor Naturale?

Scroll

România – o ţară expusă cutremurelor. Bucureştiul – unul dintre cele mai vulnerabile oraşe din lume.

De 42 de ani, începutul primăverii este marcat de amintirea unuia dintre cele mai negre episoade din istoria recentă a României: seismul de 7,4 grade din 4 martie 1977. În urma acestuia, mii de persoane și-au pierdut viața sau au fost rănite, în principal din cauza prăbușirii clădirilor. Daunele provocate clădirilor au fost, la rândul lor, imense: zeci de mii de case din mediul urban și rural au fost distruse sau foarte serios avariate, iar sute de mii de apartamente și case au necesitat reparații.

Din păcate, România este una dintre țările cu grad ridicat de vulnerabilitate în fața cutremurelor. E important de menționat că peste 90% din suprafața sa se regăsește în zone de risc, iar Bucureștiul este unul dintre cele mai vulnerabile orașe din lume.

De ce ai nevoie de asigurarea obligatorie de locuinţă?

Emisă de către PAID România, asigurarea obligatorie a locuinței (cunoscută şi sub numele de poliţa PAD) acoperă daunele produse de trei riscuri catastrofale:

  • Cutremure
  • Inundaţii din cauze naturale
  • Alunecări de teren

Asgurarea obligatorie a locuinţei costă doar 10 sau 20 de euro pe an, în funcție de tipul locuinței, și oferă o despăgubire maximă de 10.000 sau 20.000 de euro. Practic, cu o investiție de numai 0,33 sau 0,66 euro pe lună te poți asigura că, în cazul unui dezastru, ai ajutorul necesar să o iei de la capăt.

Mulți se gândesc la asigurarea obligatorie a locuinței ca la un produs care se folosește numai în situații extreme. Există, însă, o mulțime de evenimente catastrofale, de intensitate mai mică, ale căror pagube pot fi acoperite prin polița PAD: pagube produse de un cutremur de intensitate mica, dar şi cele cauzate de inundaţii sau alunecări de teren care au loc, în fiecare an, în ţara noastră, sunt de asemenea despăgubite prin poliţa PAD.

Ce ar trebui să știi despre asigurarea obligatorie a locuinței?

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurari obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăți de asigurare.

PAID este membră a World Forum of Catastrophe Programmes, autoritatea tutelară la nivel mondial privind sistemele naţionale obligatorii de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale.

PAID România dorește să ofere un produs de asigurare simplu și accesibil care să asigure plata promptă a despăgubirilor în cazul producerii unui eveniment catastrofal, având o rezervă financiară solidă. Mai mult este necesară și dezvoltarea educației financiare a populației și promovarea asigurării de locuință ca mijloc indispensabil de protecție.

Paid