Logo PAID

De ce să declarăm 4 martie Ziua Națională de Conștientizare a Dezastrelor Naturale?

Scroll

România – o ţară expusă cutremurelor. Bucureştiul – unul dintre cele mai vulnerabile oraşe din lume.

De 42 de ani, începutul primăverii este marcat de amintirea unuia dintre cele mai negre episoade din istoria recentă a României: seismul de 7,4 grade din 4 martie 1977. În urma acestuia, mii de persoane și-au pierdut viața sau au fost rănite, în principal din cauza prăbușirii clădirilor. Daunele provocate clădirilor au fost, la rândul lor, imense: zeci de mii de case din mediul urban și rural au fost distruse sau foarte serios avariate, iar sute de mii de apartamente și case au necesitat reparații.

Din păcate, România este una dintre țările cu grad ridicat de vulnerabilitate în fața cutremurelor. E important de menționat că peste 90% din suprafața sa se regăsește în zone de risc, iar Bucureștiul este unul dintre cele mai vulnerabile orașe din lume.

România – printre puținele țări cu sistem de asigurare obligatoriu împotriva dezastrelor naturale

Tocmai în acest context, a apărut nevoia unei soluţii prin care românii să îşi poată proteja locuinţa într-un mod activ. Astfel, cu sprijinul Băncii Mondiale, a fost lansat, în ţara noastră, un sistem care să ofere acoperire prin asigurare împotriva riscurilor catastrofale.
Începând cu iulie 2010, PAID România reprezintă un instrument optim pentru reducerea eforturilor financiare ale Guvernului necesare în vederea înlăturării efectelor unui dezastru natural și face din țara noastră una dintre puținele țări din lume care beneficiază de un astfel de sistem.

Asiguraţi, suntem mai puţin vulnerabili. Hai să declarăm 4 martie Ziua Națională de Conștientizare a Dezastrelor Naturale

Însă, deşi poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei poate reprezenta un adevărat sprijini pentru proprietari în cazul unui dezastru natural, puţini români au optat pentru protecţia financiară oferită de aceasta. La finalul lunii februarie 2019, puţin peste 19% din totalul locuinţelor din ţara noastră erau protejate printr-o astfel de poliţă. E timpul, însă, pentru o schimbare.

Pornind de la impactul pe care cutremurul din 4 martie 1977 îl are in mentalul colectiv, PAID România şi-a propus să genereze o campanie menită să crească nivelul de conştientizare cu privire la riscurile implicate de dezastrele naturale. Lansată pe 4 martie 2019, iniţiativa are ca obiectiv schimbarea atitudinii românilor asupra dezastrelor naturale, trecând, de la teamă, la conştientizare şi responsabilitate.

Unul din obiectivele campaniei este declararea zilei de 4 martie ca ”Zi Națională de Conștientizare a Dezastrelor Naturale”. Toţi cei care doresc să susţină iniţiativa pot completa pe www.paidromania.ro/4martie formularul.

Paid