Cum isi albesc gruparile teroriste banii negri

Scroll

Acum mai bine de 10 ani toata lumea vorbea de al-Qaida, gruparea terorista care indraznise sa atace Occidentul printr-un atentat fara precedent indreptat catre SUA. Astazi vorbim de Boko Haram, care rapeste tinere fete pentru a le vinde, parjoleste sate intregi si jefuieste tot de intalneste in cale, sau de SIIL, care a ocupat prin violenta zone intregi din Siria si Irak, a pus stapanire pe campuri petroliere si vrea sa-si intinda califatul pana in Spania si Italia.

De la trafic de droguri si antichitati, la vanzare de persoane si acapararea campurilor petroliere din Orientul Mijlociu, gruparile teroriste dispun de miliarde de dolari cu care ameninta sa cucereasca lumea. Va prezentam mai jos o analiza a principalelor surse de finantare a teroristilor si a metodelor inedite prin care isi transporta banii, astfel incat sa nu atraga atentia autoritatilor.

Borcane cu miere, masini second-hand, curieri si carausi. Cum isi albesc si isi transporta teroristii banii


Imediat dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, agentii federali americani au primit informatii potrivit carora seicul din Yemen ajuta financiar al-Qaida. Seicul fusese inregistrat in timpul unei convorbiri in care recunostea ca ar fi strans 20 de milioane de dolari pentru Osama bin Laden.

O parte din bani fusese stransa din donatii cash, dar banii lichizi ocupa spatii mari si sunt greu de mutat. Depozitarea banilor intr-o banca si transferul lor in Yemen ar fi trezit, de asemenea, suspiciuni. Asa ca seicul a aranjat ca banii sa fie transferati cu vaporul, cu un transport de marfa, arata Michael Freeman si Moyara Ruehsen, in lucrarea lor “Terrorism Financing Methods: An Overview”.

In octombrie 2001, agentii federali au gasit 140.000 de dolari ascunsi intr-un transport de miere, printre borcane, si au arestat doua persoane. De altfel, transporturile de miere erau metoda preferata a teroristilor de a transfera banii cash, autoritatile americane descoperind ulterior ca in lunile premergatoare atacurilor de la World Trade Center, oamenii de afaceri din America devenisera brusc fanii mierii importate din Yemen, judecand dupa faptul ca vapoarele care transportau aceasta marfa ajungeau unul dupa altul in SUA.

Cand trebuie sa schimbe locul banilor, teroristii folosesc curieri, sisteme informale de transfer, servicii financiare la limita legii, falsificare de acte si chitante sau transfer de marfuri cu valoare ridicata. Dar, pentru a nu atrage atentia autoritatilor, trebuie sa fie atenti la volumele transferate, riscuri, costuri si viteza cu care se pot face transferurile.

De exemplu, cea mai mare parte a banilor pe care al-Qaida i-a folosit in anii ’90, inaintea atentatelor de la 11 septembrie din SUA au fost transportati prin intermediul curierilor. Organizatia terorista a transferat un milion de dolari din Emiratele Arabe Unite in Pakistan si apoi in Afganistan prin intermediul unor carausi care au purtat asupra lor sumele cash.

Pentru atentatele din 11 septembrie, de exemplu, 120.000 de dolari au plecat de la Khalid Sheik Mohammed catre Abdul Aziz Ali in Dubai, bani care ulterior au ajuns la cei care au deturnat avioanele. Cei 13 teroristi care s-au aflat la bordul avioanelor deturnate au mai primit cate 10.000 de dolari fiecare la plecarea din Pakistan. La intrarea in SUA, banii au fost depozitati in banci precum Bank of America, SunTrust sau alte banci mai mici, fara a da nimanui nimic de banuit.

GRAFIC INTERACTIV - click pe fiecare fotografie pentru mai multe detalii

Sisteme de transport al banilor

Gruparile teroriste folosesc de asemenea mai multe sisteme informale de transport, cele mai cunoscute dintre ele fiind Hawala/Hundi in tarile din sudul Asiei, Fei ch’ien in China, Phoe Khan in Thailanda sau cel denumit "Din usa in usa" in Filipine. Aceste retele au radacini traditionale si legaturi etnice si opereaza folosind sistemele bancare clasice, acolo unde acestea sunt mai putin reglementate sau unde exista comunitati largi de straini. Prin astfel de metode banii sunt transferati fara sa fie mutati dintr-un loc intr-altul.

Cum functioneaza retelele Hawala din Orientul Mijlociu si Asia de Sud? De exemplu un muncitor din Dubai vrea sa trimita 1.000 de dolari sotiei in Pakistan. Acesta contacteaza un hawaladar (o persoana de incredere care la randul sau cunoaste mai multi astfel de curieri), ii da banii si un cod, o parola sau datele personale, pe care acesta le transmite mai departe altui hawaladar din Pakistan, care ia legatura cu sotia. Dupa ce aceasta ii ofera parola corecta, primeste suma de bani pe care sotul din Dubai a trimis-o, din care curierul isi opreste un comision. In acest fel, practic, banii nu parasesc granitele tarii si, astfel, nu ridica semne de intrebare. Cei mai multi muncitori in strainatate din Orientul Mijlociu folosesc acest sistem pentru a nu plati taxe la stat. Acelasi sistem este insa folosit si de organizatiile teroriste.

Cel mai recent exemplu de atac terorist organizat cu bani transferati prin aceasta metoda a fost cel din 2010, din Times Square. Faisal Shahzad, care se afla in New York, a primit de la o sursa din Pakistan doua transe de bani, de 4.900 si de 7.000 de dolari, prin intermediul unei retele hawala operata de doi frati. Schema a fost descoperita de serviciile secrete americane si atentatul a fost dejucat. In octombrie 2010, Faisal Shahzad a fost condamnat la inchisoare pe viata.

GRAFIC INTERACTIV - click pe fiecare fotografie pentru mai multe detalii

al Shabaab

Alte modalitati prin care teroristii aleg sa transfere banii fara sa atraga atentia autoritatilor sunt prin intermediul schimbului valutar, prin serviciile nebancare de transferuri de bani. In SUA exista 33.000 de astfel de servicii, care sunt reglementate de lege si care folosesc bancile pentru tranzactii. Ce le face mai accesibile pentru cei care vor sa se piarda urma banilor este faptul ca nu cer multe informatii personale despre detinatorii conturilor.Aceste servicii ofera posibilitatea unor transferuri de bani repede si simplu si in conditii de siguranta.

In februarie 2013, un juriu federal din San Diego a condamnat patru imigranti somalezi pentru finantarea grupului terorist al Shabaab, care activeaza in Somalia. Unul dintre ei, Issa Doreh, care lucra pentru Shidaal Express, un serviciu de transferuri de bani, legal si reglementat, trimitea frecvent bani catre unul dintre liderii gruparii si cu care tinea legatura la telefon.

Dupa luni de zile de urmarire a telefoanelor, autoritatile americane au facut mai multe arestari in St.Louis, Missouri si Minneapolis, de unde se transferau bani catre teroristi, in speranta ca urma acestora se va pierde printre sumele trimise de imigrantii somalezi care lucreaza in aceste zone.

Hezbollah

Poate cel mai cunoscut caz de finantare a unei grupari teroriste prin intermediul unui astfel de serviciu de transfer de bani a fost cel din 2011, in care au fost implicate gruparea Hezbollah si Banca Libanezo-Canadiana. Bani proveniti din reteaua de droguri a celebrului Ayman Joumaa, care nu era membru al Hezbollah, erau spalati prin retele de transfer, care aveau conturi deschise la banca amintita mai sus.

Joumaa folosea o schema complicata de spalare a banilor din droguri, care implica vanzarea de masini second-hand libanezilor rezidenti in SUA, iar banii erau trimisi prin diferite servicii de transfer, printre care Elissa Exchange si Hassan Ayash Exchange, din Beirut. Cele doua institutii financiare trimiteau apoi banii catre membri ai Hezbollah, contra unor comisioane.

Dupa descoperirea schemei si inchiderea celor doua institutii, Joumaa s-a reorientat catre alte entitati prin care isi spala banii din droguri, trimitandu-i catre gruparea terorista: Kassem Rmeiti&Co si Hawali Exchange.

GRAFIC INTERACTIV - click pe fiecare fotografie pentru mai multe detalii

Boko Haram, cea mai sangeroasa grupare terorista la ora actuala, face bani din rapiri si vanzarea de persoane


Daca a existat un moment in care comunitatea internationala a inteles cat de sadica este gruparea islamista Boko Haram, acela a fost atunci cand liderul grupului a anuntat ca a rapit aproape 300 de eleve pentru a le vinde "pe piata fiintelor umane".

In videoclipul prin care anunta atacul terorist, in spatele lui Abubakar Shekau, omul care a ajuns in fruntea Boko Haram prin brutalitate si fanatism religios, apar mai multe masini blindate, peisaj care contrasteaza cu saracia lucie din Nigeria, unde trei sferturi din populatie traieste cu mai putin de 60 de centi pe zi. Grupul terorist Boko Haram etaleaza, insa, armament de ultima generatie, vehicule de razboi, munitie si bombe, pe care da impresia ca nu are nicio problema in a le folosi oricand. Militantii islamisti, care se dau drept membri ai armatei, au ocupat trei sate din nord-estul Nigeriei, la inceputul lunii iunie si au omorat 400 de rezidenti cu "arme sofisticate", a declarat un lider local pentru Bloomberg.

Potrivit unor surse guvernamentale si academice, Boko Haram isi finanteaza actele de terorism prin tranzactii pe piata neagra, prin intermediul unor binefacatori si au legaturi stranse cu al-Qaida si alte grupari teroriste din Orientul Mijlociu. Istoria grupului Boko Haram incepe dupa atentatele de la World Trade Centre si Pentagon, din 2001. Primul lider al grupului – un cleric carismatic pe nume Mohammed Yusuf, care a fost ucis mai tarziu, a fondat organizatia in 2002. Grupul a dorit sa ofere o alternativa la educatia occidentala din Nigeria, care ar submina dezvoltarea tarii, insusi numele organizatiei insemnand "Educatia occidentala este un pacat" in limba hausa, vorbita in Nigeria.

Victimele gruparii Boko Haram intre 2010 si 2013

La scurt timp dupa infiintarea gruparii, Osama bin Laden a trimis un ajutor financiar de peste 2 milioane de dolari Nigeriei, care a fost impartit intre organizatiile care impartaseau misiunea al-Qaida de a impune legea islamica. Cea mai mare parte a sumei a intrat in conturile Boko Haram.

"Educatia occidentala este un pacat"

Potrivit lui EJ Hogendoorn, director adjunct de programe pentru Africa in cadrul International Crisis Group, in acea perioada au intrat multi bani in Nigeria, din multe surse, dar principala sursa era organizatia terorista al-Qaida.

SIIL, gruparea care vrea sa ajunga pana in Spania si sa cucereasca Roma si care traieste din trafic de antichitati

Statul Islamic in Irak si Levant

O alta grupare terorista care isi exercita puterea in Siria si Irak este Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL sau ISIS), angajat in lupte la granita dintre cele doua state si care a anuntat, la finele lunii iunie, instaurarea unui califat, regim politic islamic disparut in urma cu un secol.

Intr-o inregistrare audio publicata pe un site-ul propriu in luna iunie, SIIL l-a desemnat pe seful sau Abu Bakr Al-Baghdadi drept "calif" si "lider al musulmanilor de pretutindeni". Acest califat urmeaza sa fie impus in regiunile aflate sub controlul jihadistilor in Siria si Irak, unde ei au reusit ca ocupe mai multe teritorii. Gruparea a anuntat ca vrea sa-si intinda teritoriul pana in Spania si sa cucereasca Roma.

"In cursul unei reuniuni, Shura (consiliul) Statului islamic a decis sa anunte instaurarea unui califat islamic si sa desemneze un calif pentru Statul musulmanilor. Jihadistul Al-Baghdadi a fost desemnat drept calif al musulmanilor", a anuntat, potrivit acestei inregistrari, Abu Mohammad al-Adnani, purtatorul de cuvant al SIIL. Califatul a fost abolit oficial in 1924.

Cu doua zile inainte de caderea Mosulului in mainile insurgentilor de la SIIL, autoritatile irakiene au reusit sa-l faca sa vorbeasca pe unul dintre prizonierii capturati, dupa o noapte intreaga de interogatorii. “Habar nu aveti in ce v-ati bagat. Mosulul va deveni un infern saptamana aceasta”, le-a spus Abu Hajjar militarilor care l-au interogat.

Dar pe langa aceste cuvinte, fortele irakiene au reusit sa scoata de la insurgentul SIIL informatii despre localizarea a 160 de stickuri de memorie care contineau informatii detaliate despre grupul terorist si despre sursele lor de finantare.

Ofiterii CIA inca mai decripteaza informatiile gasite, dar prima dintre ele, cu care amenintase si prizonierul capturat s-a adeverit cateva zile mai tarziu – insurgentii au atacat si au pus stapanire pe orasul Mosul.

“Inainte de a cuceri orasul Mosul, teroristii aveau 875 de milioane de dolari, bani cash. Dupa ce au jefuit bancile, institutiile financiare si companiile locale, averea acestora este posibil sa fi ajuns la peste 1,5 miliarde de dolari”

Desprinsa din al-Qaida, SIIL a devenit foarte activa de la inceputul anului, pe fondul revoltelor din Siria, alimentandu-se financiar din vanzarile de petrol, dupa ce au pus stapanire pe campurile petroliere din Siria. Gruparea mai este cunoscuta pentru traficul cu obiecte antice pe care il face, precum si pentru jafurile de amploare pe care le pune in practica la banci si companii.

“Au scos 36 de milioane de dolari numai din traficul de obiecte de patrimoniu din Nabuk (o zona din muntii Qalamoun, la vest de Damasc), unde s-au descoperit obiecte cu o vechime de 8.000 de ani. Asta a fost mana cereasca pe langa donatiile de cateva zeci de mii de euro pe care le primeau pana atunci”, a declarat un oficial irakian, citat de The Guardian.

Expansiunea grupului terorist a fost uimitoare in ultimele saptamani, ocupand regiuni din nordul Siriei si nord-estul Irakului. Liderul organizatiei, Abu Bakr al-Baghdadi, a proclamat recent un "califat" care include provincia irakiana Diyala si regiunea siriana Alep si a avertizat saptamana trecuta ca militantii islamisti vor ajunge pana la Roma si vor stapani lumea, indemnand toti musulmanii sa se mute in noul califat.

Autori: Simona Cioacata, Vlad Moldoveanu

Fotografii: Shutterstock, MediafaxFoto

Surse folosite: Bloomberg, Guardian, Telegraph, Business Insider, Michael Freeman, Moyara Ruehsen - "Terrorism Financing Methods: An Overview" (in "Perspectives on Terrorism", University of Massachusetts Lowell, www.terrorismanalysts.com)