2014

Cele mai importante momente ale anului

Scroll

IANUARIE

ianuarie 2014

Noul an a inceput cu o veste buna pentru romani: au primit dreptul de a se angaja fara restrictii oriunde in UE. Anuntul a starnit panica in Marea Britanie, una dintre tarile care pana atunci ingradisera acest drept. S-a vorbit chiar de o “invazie romaneasca”, invazie pe care un parlamentar de la Londra a venit sa o intampine pe aeroport la primele ore ale lui 2014. Surpriza: in locul miilor de imigranti dornici sa traiasca pe spinarea englezilor erau abia 100 de romani, majoritatea intorsi din concediile petrecute in tara. Intre timp, la vecinii ucraineni, Revolutia Euromaidanului isi atingea punctul culminant. In centrul Kievului , manifestatiile pentru un viitor european se transformau in adevarate lupte de strada cu fortele de ordine care incercau sa opreasca protestele prin forta bruta. O lume intreaga statea cu ochii pe scenele incredibile transmise din Kiev in timp real prin retelele de socializare.

In timp ce in Ucraina se dadea o batalie pentru viitorul tarii, o tragedie lovea Romania. O aeronava pilotata de unul dintre asii aviatiei romanesti, Adrian Iovan, si avand la bord un echipaj medical intr-o misiune de prelevare organe ateriza fortat in Muntii Apuseni. Atat pasagerii cat si echipajul au scapat cu viata din accident, datorita maiestriei pilotului. Confuzia autoritatilor, care au reusit sa trimita un echipaj de salvare la fata locului abia dupa 6 ore, a dus insa la moartea lui Iovan si a studentei la medicina Aurelia Ion. Nici acum nu se stie de ce nu au putut fi localizati supravietuitorii, cu toate ca tehnologia necesara exista. Ancheta nu a identificat inca niciun vinovat, dar mai multi oficiali, in frunte cu ministrul de interne, si-au dat demisia.

ianuarie-2014

FEBRUARIE

Luna februarie ar fi trebuit sa stea sub semnul Jocurilor Olimpice de Iarna de la Soci, organizate de o Rusie dornica sa dovedeasca ca este in continuare o superputere. Cu o nota de plata estimata la peste 50 de miliarde de dolari, evenimentul a inceput insa sub auspicii nu tocmai favorabile: la ceremonia de deschidere, unul dintre cele cinci cercuri olimpice nu s-a aprins. Curand, insa, atentia opiniei publice s-a mutat de la fastuosul spectacol sportiv al rusilor la confruntarea din capitala Ucrainei, unde avea loc o batalie cu cocktail-uri Molotov si munitie de razboi. Centrul Kievului s-a transformat pentru cateva ore intr-o mare de flacari, dar protestatarii de pe Euromaidan au rezistat. Iar sacrificiul lor nu a fost in zadar: pe 21 februarie, presedintele Ianukovici a cedat si a semnat un acord cu opozitia. O zi mai tarziu, Parlamentul de la Kiev l-a demis, deschizand calea unei noi Ucraine, deschisa catre Europa.

Si in Romania a avut loc o criza, insa una pasnica. Dupa luni bune de zvonuri privind ruperea USL, alianta guvernamentala intre PSD si PNL, inevitabilul s-a produs: pe 25 februarie, liberalii au iesit de la guvernare. Premierul Ponta a inceput negocierile pentru formarea unui nou cabinet iar PNL, cele pentru formarea unei noi aliante politice.

Intr-o nota mai vesela, a fost si luna in care fenomenul Happy a ajuns in Romania. Hitul lansat de rapperul american Pharell s-a transformat intr-un viral romanesc realizat de un grup de tineri care se declarau fericiti ca traiesc in Capitala. Iar exemplul lor a fost curand imitat si in alte orase.

MARTIE

martie 2014

In timp ce romanii se mandreau ca sunt fericiti in tara lor, locuitorii din Crimeea, parte a Ucrainei, decideau le-ar fi mai bine in alta tara. Pe 16 martie, un referendum nerecunoscut de majoritatea statelor lumii, inclusiv Romania, decidea alipirea peninsulei din nordul marii Negre la Rusia. Cinci zile mai tarziu, Moscova ii primea cu bratele deschise pe fostii cetateni ucraineni – si declansa astfel un lung conflict diplomatic cu Occidentul, care nu s-a incheiat nici acum.

Si tot nerezolvat pana in ziua de azi a ramas si misterul zborului MH 370 al companiei Malaysia Airlines. Un avion cu 239 de persoane la bord care se indrepta dinspre Kuala Lumpur spre Beijing a disparut fara urma deasupra Oceanului Indian. Anchetatorii, dar si amatorii de conspiratii, au emis cele mai variate teorii. Niciuna, insa, nu a fost confirmata sau infirmata de vreun rezultat concret al cautarilor, care continua si acum. Astfel ca familiile si prietenii celor disparuti traiesc in continuare cu speranta ca intr-o zi ii vor regasi pe cei dragi.

martie 2014
martie 2014

Martie 2014 a fost si momentul in care lumea intreaga a descoperit cu groaza epidemia de Ebola din vestul Africii. Romanii s-au ales cu nou guvern dupa ruperea USL, fotbalul a fost curatat in dosarul transferurilor. Iubitorii animalelor au primit o veste buna: ONU a interzis pescuirea balenelor chiar si cu scopuri stiintifice. Si tot in martie, Internetul a fost cucerit de un selfie de grup realizat la gala premiilor Oscar cu telefonul lui Ellen de Generes si in care apar – printre altii – Brad Pitt, Angelina Jolie, Kevin Spacey, Julia Roberts si Meryl Streep.

APRILIE

Cu cateva zile inainte de Paste, romanii s-au trezit cu zapada in fata casei iar locuitorii din estul Ucrainei, cu soldati si tancuri. Dupa Crimeea, guvernul de la Kiev risca sa piarda aproape jumatate din tara, ajunsa sub controlul separatistilor pro-rusi. Armata ucraineana a intervenit iar conflictul a degenerat intr-un razboi civil neoficial, intrerupt de armistitii niciodata respectate. In decembrie speranta a renascut , dupa ce pentru prima data o zi intreaga nu s-a tras niciun foc de arma in estul Ucrainei.

Pe 16 aprilie, un feribot sud-coreean cu aproape 500 de persoane la bord, majoritatea elevi s-a scufundat la un kilometru si jumatate de coasta. 295 de persoane si-au pierdut viata intr-o catastrofa comparata cu cea a Titanicului.

Aprilie a fost si luna cand majoritatea utilizatorilor de Internet au fost nevoiti sa-si schimbe parolele, dupa izbucnirea crizei de securitatea Heartbleed, care a afectat chiar si site-urile bancilor. Si tot o criza a izbucnit in politia noastra, dupa ce un agent de la Rutiera a fost prins cu permis fals – ceea ce a dus la inlocuirea intregii conduceri a institutiei.

MAI

Pe 10 mai, finala concursului Eurovision, menit a-i uni pe cetatenii Europei, a reusit sa ii dezbine dupa ce castigator/oare a fost declarat/a Conchita Wurst, un tanar austriac cu mustata si barba, imbracat in rochii sclipitoare. Unii au felicitat vederile progresiste ale juriului competitiei, altii au fost indignati. Rusia a decis sa isi faca propria varianta de Eurovision, chiar in Crimeea.

Doua saptamani mai tarziu, Thailanda era zguduita de o lovitura militara de stat, care a pus capat unei crize politice ce dura de jumatate de an. Si in acelasi timp, in tarile Uniunii Europene aveau loc alegeri europarlamentare in care socialistii si extrema dreapta obtineau un scor bun. Cateva zile mai tarziu rusii decideau sa concureze nu doar Eurovision, ci si Uniunea Europeana – si astfel se nastea Uniunea Economica Eurasiatica, formata initial din Rusia, Belarus si Kazahstan.

mai2014

Insa evenimentul care a tinut o lume intreaga in fata televizoarelor in aceasta luna a fost altul: gestul eroic al unei pisicute care a salvat baietelul stapanilor sai de atacul unui caine furios. S-a intamplat in California iar imaginile surprinse de o camera de supraveghere au facut turul televiziunilor si al Internetului.

IUNIE

Luna iunie a fost una a schimbarilor la varf. Regele Juan Carlos al Spaniei a abdicat iar pe tron a urcat fiul sau, printul Felipe. In Ucraina, “regele ciocolatei” Petro Porosenko a fost ales, luand locul lui Iankovici, rasturnat de Revolutia Euromaidanului. Iar la noi, fratele presedintelui ajungea dupa gratii, intr-un dosar extrem de controversat.

Iar in vreme ce mai marii lumii din G7 se reuneau la Bruxelles si decideau sa excluda Rusia din grupul lor, in Orientul Mijlociu se nastea o amenintare mult mai sumbra. O grupare terorista desprinsa din al Qaeda se proclama “statul Islamic in Irak si Levant” si in doar cateva saptamani reusea sa preia controlul asupra vestului Irakului si estului Siriei. Teroristii au instituit in aceste regiuni un regim fundamentalist sangeros, descris de martorii oculari drept “iadul pe pamant”.

Scene de cosmar se inregistrau si mai aproape de Romania, unde orasul Varna era lovit de un adevarat potop. Furtuna a ajuns pana la Bucuresti, insa la noi a inundat doar retelele sociale cu poze si filmulete realizate cu telefoanele mobile.

IULIE

iulie 2014

Noul an a inceput cu o veste buna pentru romani: au primit dreptul de a se angaja fara restrictii oriunde in UE. Anuntul a starnit panica in Marea Britanie, una dintre tarile care pana atunci ingradisera acest drept. S-a vorbit chiar de o “invazie romaneasca”, invazie pe care un parlamentar de la Londra a venit sa o intampine pe aeroport la primele ore ale lui 2014. Surpriza: in locul miilor de imigranti dornici sa traiasca pe spinarea englezilor erau abia 100 de romani, majoritatea intorsi din concediile petrecute in tara. Intre timp, la vecinii ucraineni, Revolutia Euromaidanului isi atingea punctul culminant. In centrul Kievului , manifestatiile pentru un viitor european se transformau in adevarate lupte de strada cu fortele de ordine care incercau sa opreasca protestele prin forta bruta. O lume intreaga statea cu ochii pe scenele incredibile transmise din Kiev in timp real prin retelele de socializare.

Pe 17 iulie, o noua catastrofa aeriana indolia lumea: cursa MH-17, tot de la Malaysia Airlines, era doborata deasupra Ucrainei. Niciunul dintre cei 298 de pasageri nu a supravietuit. Resturile carbonizate ale aeronavei nu au indicat un vinovat clar, dar raspunsul care cu siguranta legatura cu conflictul din estul Ucrainei.

Iulie a fost si luna in care o lumea intreaga si-a turnat apa inghetata in cap. Fenomenul Ice Bucket Challenge a inceput ca o provocare cu un scop umanitar: fie donai bani, fie iti turnai o galeata cu gheata in cap si te filmai. S-a transformat in scurt timp intr-un viral pe Internet iar dupa ce vedete din toata lumea si-au pus apa inghetata in cap a ajuns prima stire in jurnalele TV. Numarul celor care s-au alaturat provocarii a depasit 4 milioane iar donatiile au fost pe masura.

iulie-2014

AUGUST

August 2014 a fost o luna fierbinte pe tot globul- cea mai calda din 1880 incoace – dar mai ales pentru americani. In vreme ce pe plan extern Statele Unite au declansat razboiul impotriva Statului Islamic, in oraselul Ferguson din Missouri un politist a impuscat mortal un tanar de culoare, provocand un sir de revolte care abia in decembrie au luat sfarsit.

Pentru romani, august a fost si o luna de mandrie nationala. Simona Halep a devenit numarul 2 mondial in tenisul feminin. Penmtru iubitorii sportului, dezamagiti ca Romania nici macar nu se calificase la Campionatul Mondial de Fotbal din vara, sirul de victorii ale lui Halep a fost cel mai important eveniment al anului.

Si cum neoficial campania electorala pentru functia suprema in stat a inceput tot in august, Simona Halep a fost folosita si drept metoda de atragere a alegatorilor. Principalii candidati, Victor Ponta si Klaus Iohannis, au dat startul cursei pentru Cotroceni pe Facebook, incercand sa stranga cat mai multe Like-uri.

SEPTEMBRIE

septembrie 2014

Si tot pe Facebook, anul a stat sub semnul asteptarii celui mai nou iPhone, modelul 6. Zvonurile au inceput din ianuarie, insa abia pe 19 septembrie dispozitivul a ajuns pe piata. La scurt timp dupa lansarea iPhone 6, fanii Apple au inceput sa vorbeasca despre de dotari ar putea avea iPhone 7.

Iar daca fanii Apple s-au ales cu un nou model de smartphone, europenii erau sa se aleaga cu o noua tara. Pe 18 septembrie, scotienii au votat la referendumul pe tema independentei, unde 55% au spus nu separarii de Marea Britanie.

In aceeasi luna, in Hong Kong incepea asa-numita ”Miscare a Umbrelelor”, un protest impotriva deciziei guvernului de la Beijing de a selecta candidatii la conducerea regiunii, transformand alegerile intr-o simpla formalitate. Peste 100.000 de oameni au stat in strada aproape 3 luni, dar nu au reusit sa schimbe decizia liderilor Chinei. Alte sute de mii de oameni sau chair milioane au ajuns sa stea in strada fara voia lor in India si Pakistan. Inundatii cum nu s-au mai vazut de peste jumatatea de veac au afectat regiunea Kahsmir, la granita dintre cele doua tari.

Pentru Romania nu a fost o luna excelenta: elevii au inceput scoala fara manuale, statul nu a gasit bani pentru a cumpara “Cumintenia Pamantului” a lui Brancusi iar Nationala s-a ales cu un imn nou si plin de insulte in versuri.

septembrie-2014

OCTOMBRIE

Daca pe glob octombrie a fost luna linistita, singurul eveniment care a tinut lumea cu sufletul la gura fiind tentativa de atentat terorist de la Parlamentul Canadei, rapid dejucata de un oficial, in schimb romanii au avut parte de zile agitate. Si nu doar din cauza ca a fost campanie electorala.

In vreme ce 14 candidati se infruntau pentru conducerea tarii, Victor Piturca pleca de la sefia Nationalei – unii spun ca prea tarziu, altii, ca prea devreme. Dupa zece ani si aproape 100 de meciuri in care a antrenat reprezentativa Romaniei, Piturca a devenit cel mai longeviv selectioner , dar si cel mai greu de demis. Dovada faptul ca, in ciuda criticilor, singurul mod in care a putut fi inlocuit a fost sa plece de bunavoie la echipa saudita Al Ittihad.

In aceeasi luna octombrie, un sofer roman de TIR provoca o tragedie pe soselele din Grecia, oamenii legii descopereau o fabrica de bani falsi a Mafiei italiene la Oradea iar tara ajungea sub semnul panicii Ebola: orice roman intors din Africa era suspectat ca ar fi adus temuta epidemie daca indraznea macar sa stranute pe aeroport.

NOIEMBRIE

noiembrie 2014

In noiembrie, omenirea ajungea prima data pe o cometa. E drept, nu in mod direct, ci prin intermediul sondei spatiale Rosetta, o realizare a tehnologiei spatiale europene. In aceeasi luna, Europa avea un nou guvern – in prima zi a lui noiembrie a intrat in functie Comisia Europeana condusa de Jean-Claude Juncker si in care Romania este reprezentata de Corina Cretu.

Noiembrie a stat insa in primul rand sub semnul alegerilor, de-o parte si de alta a Prutului. In Romania, premierul Victor Ponta, favorit dupa primul tur al prezidentialelor, a fost invins in runda a doua, care a avut loc pe 16 noiembrie, de Klaus Iohannis, candidatul aliantei PNL-PDL. O victorie atribuita in primul rand umilintei suferite de romanii din diaspora, ce au stat ore intregi la coada pentru a putea vota din cauza proastei organizari a scrutinului. Mesajele lor au invadat Internetul si i-au mobilizat pe romanii ramasi in tara sa iasa din casa si sa voteze impotriva celor pe care-i considerau responsabili de aceasta situatie, dar si sa protesteze in strada. Rezultatul scrutinului a dat nastere unei adevarate Iohannis-mania, mii de oameni stand la coada pentru a lua autografe de la presedintele ales pe cartea sa proaspat publicata.

In Republica Moldova, alegerile parlamentare din 30 noiembrie le-au adus partidelor pro-europene o victorie la limita. “Rusia a pierdut Moldova”, a scris presa straina despre rezultatul scrutinului.

noiembrie-2014

DECEMBRIE

Dupa euforia victoriei lui Klaus Iohannis, romanii s-au trezit la realitate in decembrie, atunci cand un elicopter SMURD s-a prabusit in Lacul Siutghiol din Mamaia. Patru dintre salvatori nu au putut fi salvati, intocmai ca in ianuarie in Apuseni, din cauza unui lung sir de neglijente si stangacii ale autoritatilor.

Politica a continuat sa domine stirile, cel putin in tara. Victora Ponta a format un nou guvern, al patrulea sub conducerea sa, liberalii au devenit primul partid din Romania condus de o femeie, Alina Gorghiu, iar Klaus Iohannis i-a luat locul la Cotroceni lui Traian Basescu. A revenit in atentia opiniei publice si un scandal din trecut – cel al centrului de detentie CIA din tara noastra, despre care o comisie de ancheta a Senatului american a descoperit detalii sumbre.

Iar in timp ce romanii isi redescopereau interesul pentru politica, doua atacuri teroriste zgudiuau lumea. In Sydney, o luare de ostateci intr-o cafenea s-a incheiat sangeros dupa interventia in forta a politiei. Iar hackerii nord-coreeni au spart serverele Sony Pictures, ca razbunare pentru o comedie in care regimul de la Phenian era ironizat. Dupa ce datele personale ale angajatilor, dar si ale unor vedete de la Hollywood, au ajuns publice in urma atacului informatic, filmul a fost boicotat de cinematografe. Anul se incheie insa intr-o nota optimista: dupa jumatate de secol, Statele Unite si Cuba au reluat relatiile diplomatice pe 17 decembrie.

Fotografii: Mediafax Foto, Shutterstock, Teodor Maftei/Pro TV Video: Stirile PRO TV