Fastaci este satul care va intra cu siguranta in manualele de istorie atunci cand se va vorbi despre educatia acestei natii. Acolo, de mai bine de 10 ani, se lucreaza la reconstruirea unei scoli.
O clasa intr-o scoala in Romania lui 2016. Un copil stramba cu un bolovan cuiele care-i intra in picioare atunci cand sta in banca. Banca e legata cu sarma. Si asa este tot mobilierul. Scaunele sunt rupte, multe fara spatar. Bancile, scrijelite si murdare sunt inghesuite una in alta, iar loc pentru copii nu mai este.
O usa cu "geamuri de tabla" desparte clasa de ceea ce ar trebui sa fie biblioteca scolii. Toata aceasta imagine desprinsa parca dintr-un alt secol se intampla in Romania zilelor noastre intr-un sat uitat de lume intre dealurile Vaslului. La Fastaci. Intr-un perete o gaura neagra arata locul pe unde ar trebui sa intre hornul de la soba. Soba deocamdata zace intr-o gaura in pamant care serveste drept magazie.
Acum, la inceput de an scolar, copiii au primit un cadou. Inca o toaleta in curte. 50 si ceva de copii invata in acesta cladire care sta sa cada. Nimeni nu-si aduce aminte cand a fost construita. Pana acum cativa ani aici a fost ocolul silvic. Acum scoala plateste chirie silvicultorilor pentru a-i lasa pe copii sa invete aici.
Iarna prin usi si ferestre zapada intra peste copii. La o aruncatura de bat de acest loc, pe un varf de deal, cu usile zavorate, zace abandonata cladirea in care ar trebui sa invete copiii din sat. Din cand in cand pustii vin aici si se uita cu jind la bancile care stau acoperite in folie in timp ce ei isi rup hainele in mobilierul din ocolul silvic.
LEGENDA INFOGRAFIC: click pe sageata din dreapta pentru a parcurge timeline-ul. Pentru mobil, swipe de la dreapta la stanga
O firma de constructii fusese angajata in 2006 sa repare scoala. 14 miliarde lei vechi, mai bine de 400 de mii de euro la acea vreme, erau deja cheltuite pe ruinele din Fastaci. Vasile Aporcaritei, la acel moment viceprimar, declara ca intai s-a facut o consolidare de 10,6 miliarde, apoi o extindere de peste 13 miliarde. Constructorul, Constantin Puscasu spunea cu mana pe inima ca este in grafic si lucrarea e sub control. "Cand va fi gata va fi una dintre cele mai moderne scoli de la noi din tara...”, spunea el. Pentru oamenii locului, lucrurile erau clare: totul era facut de o firma-fantoma.
In 2007, la inceputul iernii m-am intors la pustii din Fastaci. Pe santier de saptamani bune nu mai era picior de muncitor. In clasa temperatura era la limita inghetului. Cu problemele trecute pe hartie i-am ajutat pe copii sa-si spuna pasurile in fata mai marilor tarii de la acea vreme. Si demersul copiilor nu a fost in zadar. Pe 22 decembrie 2007, ulita din fata scolii s-a transformat in parcare oficiala. Parlamentari si ministri au venit la Fastaci.
Luati la intrebari, edilii locali au gasit repede explicatii pentru modul in s-au risipit banii. “La constructii aicea ne-am impotmolit, nu ne pricepem, cat ne-am priceput, am facut”, spunea fostul primar, Vasile Banu.
Alte 14 miliarde de lei vechi au fost destinate pentru scoala de la Fastaci in bugetul anului 2008. Urma ca in primavara sa se organizeze o noua licitatie, sa fie angajata o alta firma si scoala sa fie terminata in vara lui 2008.
Iarna prin usi si ferestre zapada intra peste copii. La o aruncatura de bat de acest loc, pe un varf de deal, cu usile zavorate, zace abandonata cladirea in care ar trebui sa invete copiii din sat. Din cand in cand pustii vin aici si se uita cu jind la bancile care stau acoperite in folie in timp ce ei isi rup hainele in mobilierul din ocolul silvic.
Scoala din Fastaci era gandita sa fie una de arte si meserii. 150 de elevi ar fi putut sa invete acolo. Dar scoala a ramas neterminata iar multi dintre tineri raman pironiti in acel loc si stau la mila primariei.
Ne-am intors in aceeasi clasa din Fastaci in care acum cativa ani ploua iar dupa reparatii se cojea varul. In toamna lui 2016, pe tavan au aparut plafoane si becuri, in rest nu s-a intamplat nimic.
In toamna lui 2008, Stefan a plecat la studii in capitala. Anul trecut l-am adus si pe el sa vada scoala. A crescut. E barbat in toata firea. Se uita neputincios la peretii neterminati. “Nu s-a dat deloc inainte. Nu pot sa imi explic. Sunt pe undeva niste indivizi care nu vor sa avanseze cu nimic. Mi se pare iesit din comun. Adica nu pot sa imi explic.”
Nicusor era plecat de mult in Spania. In primara acestui an Stefan s-a mutat in Anglia si nu vrea sa mai auda de acest loc. Hristache Sima a preluat sefia primariei in 2012. Anul trecut reusise sa ajunga la o intelegere cu constructorul, acelasi Constantin Puscasu, cel care poarta principala vina pentru situatia din Fastaci. Lucrarile erau anemic reluate, dar cu pretentii ca ar fi inaintea graficului.
Graficul arata insa ca inca din 2008 aceasta scoala trebuie sa fie gata. Termenele au tot fost amanate. Ultimul era stabilit pentru ianuarie 2016. Dar n-au mai fost bani, constructorul a intrat din nou in conflict cu primaria si lucrarile au fost blocate la inceputul acestei veri. Si asa au ramas.
Au fost aduse bancile. S-a dat un strat de var. Cu toate ca in santier e pustiu, edilul spune ca lucrarile nu sunt blocate. “Nu s-a blocat. Blocat este faptul ca nu avem bani sa finalizam.”