Romania Moderna

Timp de o luna de zile am descoperit impreuna cu echipa "Romania Moderna" locurile care ne dau energie si ne inspira in fiecare zi.

Diana Cosmin si fotograful Sorin Onisor s-au plimbat prin cele mai fascinante zone din tara. Ei ne-au dezvaluit o alta fata a Romaniei, o fata in care tara noastra este vie, actuala, contemporana si deloc banala.

La finalul calatoriei lor, pe harta zonelor ce merita vizitate au aparut locuri pline de energie si de oameni frumosi.

Alex, un tanar pasionat de bicicletele freestyle, a facut spectacol in orasul de pe malul Begai. Bicicleta lui e foarte joasa pentru ca un ciclist care face stunt-uri sa se poata ridica in picioare si sa-si conceapa mai usor trick-urile.

Primul oras din Europa care a fost iluminat public stradal, Timisoara, a stralucit din nou. Bicicletele au facut lumina in oras de aceasta data.

Ciclisti veniti din toata tara si-au luminat bicicletele si au umplut strazile Timisoarei. O Romanie Moderna, mereu in miscare si verde, acesta este mesajul lor si il vor duce in toata tara. Un freestyler, student la Politehnica, s-a mandrit cu inventia lui moderna: si-a construit singur bicicleta si nu se desparte de ea nici cand se intinde in pat.

Cele mai tari momente au fost oferite de bikerii care au facut tumbe si de bicicletele-poseta.

Putine alte locuri din tara sunt la fel de prietenoase cu biciclistii ca orasul Caransebes. Drept dovada sta si recenta decizie a autoritatilor de interzicere a masinilor in cea mai importanta zona de recreere din municipiu.

Pedaland din localitatea Obreja spre Glimboca, veti descoperi un loc pe care cu siguranta nu-l veti uita niciodata. Va dam doar acest indiciu: reprezinta inca o dovada ca nimeni nu reuseste sa creeze peisaje mai frumoase decat natura.

Spectacolul naturii

Locul din Romania unde in fiecare dimineata are loc un fenomen fascinant

Acolo unde Dunarea abia ce a intrat in Romania si s-a asezat bine pe drumul spre mare, Orsova o intampina cu zona cea mai pitoreasca de pe traseul ei pe teritoriul tarii noastre. Aventura e cuvantul care defineste tot mai mult potentialul de turism al orasului.

Croazierele pe Dunare, care ofera un adevarat spectacol al naturii, pescuitul si chiar inotul reprezinta doar o mica parte din ofera celor dispusi sa experimenteze senzatii noi.

La cateva vasle in amonte, bustul lui Decebal de pe Dunare este unul dintre cele mai importante obiective turistice de la Cazane, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l rateze camera foto a niciunui smartphone. Este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa, locul ideal pentru poze de colectie.

Va puteti aventura si in cea mai mare pestera din intreg Defileul Dunarii, Ponciova, cu galeriile ce insumeaza cat patru tururi de teren la atletism: 1660 m. Ajungi acolo de pe uscat sau de pe Dunare cu barca. Pestera este accesibila si persoanelor mai putin experimentate.

Galeria activa a raului Ponicova merita si ea atentia turistilor. Atinge inaltimi de pana la 26 m si este puternic iluminata natural datorita celor doua deschideri de mari dimensiuni. Tot in aceasta pestera au fost gasite oase de urs si de hiena de pestera. Deci, pregatiti-va de surprize. Garantat, placute!

Locul perfect pentru un selfie

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aici a fost adusa toata averea tarii

O noua oprire din cadrul campaniei "Romania Moderna" o facem acasa la Brancusi. Aflat la 300 de kilometri de Bucuresti, orasul Targu Jiu are farmecul sau unic. Unde altundeva exista un muzeu in aer liber, de dimensiunile unui oras, cu operele unui artist universal, precum Constantin Brancusi?

Chiar de la intrarea in oras te intampina „Coloana fara sfarsit”. Ansamblul monumental al lui Brancusi traverseaza orasul de la est la vest, de-a lungul Caii Eroilor, numai bine pentru finalul unui traseu citadin cu bicicleta, de exemplu. Apoi, poate urma o pauza binemeritata intr-un loc de poveste. Parcul Municipal gazduieste celelalte opere ale ansamblului Brancusi: Poarta Sarutului, Aleea Scaunelor si Masa Tacerii. Sculpturile in piatra degaja frumusete in forma pura. Greu de imaginat altceva din acele timpuri, care sa para si atat de modern astazi.

Operele celebrului sculptor roman nu sunt singura atractie din zona. La o pedalare nu prea lunga de oras dai peste manastirea Tismana. Putina lume stie ca, in al doilea Razboi Mondial, acolo s-a aflat toata averea statului: Tezaurul Bancii Nationale a Romaniei.

Secretele unui loc unic in Romania

Operele realizate de localnici au adus localitatea in patrimoniul UNESCO

Oprim in cadrul campaniei "Romania Moderna" si la Horezu. Localitatea este atat de vestita pentru talentul celor care dau viata si forma lutului, incat UNESCO a inclus-o in patrimoniul sau in urma cu mai bine de un deceniu, in 2005.

Mesterii din Horezu se mandresc cu operele lor si nu isi ascund secretele. Turistii care vin in Horezu sunt invitati chiar in ateliere, pentru a vedea cum sunt facute vasele atat de apreciate. Tot ce li se cere vizitatorilor sunt doua lucruri: rabdare si atentie. Iar printre cei care au venit in zona ca sa invete arta olaritului, in urma cu cativa ani, se numara si Printul Charles.

Si ca sa vedeti cat de serioasa e treaba la Horezu, va spunem doar atat: anul acesta festivalul Cocosul de Hurez a ajuns la a 47-a editie, un eveniment pentru care mestesugarii se pregatesc luni de zile, iar turistii straini isi fac special drum pe la noi.

Intr-o zona cu peisaje care iti taie rasuflarea, atractia principala poate fi considerata insa Manastirea Hurezi. Si trebuie sa stiti ca va puteti caza in zona atat la localnici, cat si la lacasul de cult.

Constructia care atrage turisti din toata lumea

A fost ridicata acum 50 de ani, dar inca este considerata o bijuterie

Poposim si la Vidraru. 42 de kilometri de galerii subterane, 1.768.000 de metri cubi de roca excavati, 1,47 miliarde de lei cheltuiti si 5 ani si jumatate in care s-a muncit aproape fara pauza. Acestea sunt cifrele spectaculoasei constructii Barajul Vidraru, considerata chiar si in prezent o bijuterie. Mai impresionant decat ele sunt insa sacrificiile omenesti facute pentru ridicarea sa.

La data in care a fost dat in folosinta, 1966, ocupa locul 9 in lume, cu o inaltime de 166 de metri si o lungime de 307 metri. Intre timp, ierarhia a suferit modificari, iar acum se afla pe locul 27. Chiar si asa insa, mii de turisti vin anual in acest loc, atat din tara, cat si din afara. Iar cei mai curajosi au ocazia sa practice bungee jumping.

Locul care si-a recapatat stralucirea dupa 100 de ani

E considerat mandria orasului si a fost reabilitat cu 26 de mil euro

Ne-am oprit la Iasi pentru o petrecere de ping-pong in nocturna.

Cu aceasta ocazie, am experimentat "live" noua energie a Iasiului, devenit un loc viu, hipsteresc si extrem de cool. Astfel, povestea petrecerii Ciuc Radler este si povestea redescoperirii unuia dintre cele mai frumoase si moderne orase din Romania.

Cand ajungeti in Iasi, faceti o mica pauza din plimbarea cu bicicleta programata si luati-o la pas pentru a-i acorda atentia cuvenita monumentului considerat mandria orasului.

Ridicat la ordinul regelui Carol I si inspirat din arhitectura Palatului de Justitie din Paris, lucrarile pentru el au durat 19 ani. Uriasa cladire a fost folosita drept Palat Administrativ si de Justitie pana in 1955, cand a fost schimbata intr-una culturala. In prezent, adaposteste patru mari muzee: de Istorie a Moldovei, Etnografic, de Arta si de Stiinta si Tehnica.

Reabilitat recent cu 26 de milioane de euro, si-a recapatat stralucirea pe care o avea in urma cu aproape 100 de ani si este locul care reuseste sa imbine perfect vechiul cu noul.

Unic in Romania

Povestea stejarilor seculari din orasul atat de iubit de Eminescu

Un loc perfect pentru o zi de sambata este Darabani. Orasul, mentionat in poeziile lui Eminescu, este centrul geografic al unei regiuni cu un imens potential turistic si cultural.

Plimbarile cu bicicleta sunt ideale in acest loc incarcat de istorie. Stejarii seculari din padurea Teioasa, saditi de Stefan cel Mare in urma luptelor cu tatarii, reprezinta un punct important de atractie.

Peisajul si arhitectura orasului va ofera un cadru perfect pentru cateva fotografii numai bune de Facebook si Instagram. De mentionat este si faptul ca fantana si bancile ornate cu flori din centrul orasului sunt unicat in Romania.

Mocanita

Simbolul muntilor Apuseni

Este considerata simbolul Muntilor Apusenilor si te poarta prin unele din cele mai frumoase zone ale Romaniei cu 15 kilometri pe ora, suficient cat sa simti o adiere placuta pe tot parcursul calatoriei, exact ca atunci cand mergi pe bicicleta.

Mocanita consuma la un drum 200 de kg. de carbuni si 1.500 de litri de apa. Iar pentru a va plimba cu ea, un bilet pentru adulti costa 25 de lei, in timp ce unul pentru copii, 15 lei.

Desi a fost construita in urma cu aproape un secol, in 1917, in Germania, veti fi impresionati de cat de cool si moderna poate fi Mocanita.

Secretul din spatele celebrului "albastru de Voronet"

Locul din Romania unde peisajul te lasa fara cuvinte

Continuam calatoria si ajungem la Gura Humorului. O zi petrecuta aici te va lasa cu senzatia ca Romania e o tara minunata. Desigur, la loc de cinste se afla celebrele manastiri. Ele nu sunt, insa, singurele puncte de interes ale unei zone in care natura si peisajele te vor incanta mai mult ca orice.

Pentru a te bucura din plin de aerul curat, dar si de peisajul care te lasa fara cuvinte, ai nevoie de bicicleta. Poti ajunge pedaland pana la Manastirea Voronet, cea mai cunoscuta manastire din Romania si parte din patrimoniul UNESCO.

Celebrul “albastru de Voronet”, culoarea unica cu care sunt pictati peretii manastirii, garanteaza obtinerea celor mai reusite poze pentru Facebook sau Instagram.

Una dintre explicatiile - legenda pentru care aceasta culoare este unica ar fi ca pictorilor bisericii li se trimiteau cantitati uriase de tuica, pentru a lucra mai cu spor. Cum acestea nu puteau fi consumate in totalitate, se spune ca amestecul culorilor lor n-ar fi strain de calitatile “artistice” ale prunelor.

"Drumul Comorilor"

Ajungem si intr-un loc considerat de multi turisti mitic: Transrarau. Pentru a ajunge aici, o luam pe "Drumul Comorilor", asa cum numesc localnicii noua sosea, care urca si pana la 1.500 de metri altitudine.

Dupa ce se termina "Drumul Comorilor", la 15 minute de mers cu bicicleta se afla o arie protejata, de interes national, unde se afla o formatiune absolut spectaculoasa, care a dat nastere la numeroase legende.

Locul ar fi fost creat dupa ce un fulger a despicat stanca in doua, iar sub el s-ar afla toata averea unui domnitor roman.

Legenda Cascadei Rachitele

Un loc perfect pentru a continua campania este Turda. Cand ne gandim la acest oras ne vin imediat in minte doua locuri perfecte pentru o zi de aventura: Cheile Turzii si Salina Turda.

Cheile Turzii ofera un peisaj de o rara salbaticie: stanci inalte si abrupte, creste ascutite, turnuri de piatra si arcade. Aici gasiti peste 1.000 de specii de plante si animale, dintre care si unele reprezentand elemente rare, cum e acvila de stanca. Un loc numai bun pentru o drumetie cu bicicleta, dar si pentru o zi de relaxare cu gasca de prieteni.

Nu va grabiti cand ajungeti acolo si bucurati-va de energia pe care v-o ofera un astfel de decor.

Brasov

A fost o petrecere memorabila pentru cei care au ajuns la Brasov. Fotografiile facute la party au adunat, cu siguranta, cele mai multe LIKE-uri pe conturile de Facebook ale petrecaretilor.

Copacii luminati intr-o multitudine de culori au asigurat un decor imposibil de uitat de catre cei s-au distrat pe cinste intr-un oras perfect pentru aventura.

Daca sunteti una dintre persoanele care cu greu lasa telefonul din mana, atunci Brasovul cu siguranta va poate scapa de acest obicei.

Cand simtiti ca debordati de energie, pedalati pana in Parcul Aventura, un loc modern in care veti gasi numeroase distractii. Aici, nu trebuie sa ratati tiroliana: plimbati-va sute de metri deasupra lacului, pentru a descoperi o senzatie unica.

Cel mai spectaculos apus de soare din Romania?

Ati coborat vreodata cu bicicleta de pe munte, luand-o pe poteci? Putine lucruri iti ofera o senzatie mai frumoasa decat o astfel de plimbare. Iar daca aducem vorba de munte, primul loc din Romania la care ne zboara gandul este Brasov.

Oras ideal pentru persoanele pline de energie, Brasovul reuseste sa ii fascineze mereu pe turisti cu obiectivele istorice precum Strada Sforii, Turnul Negru sau principalul simbol, Biserica Neagra. Iar dupa ce reusesti sa termini acest adevarat tur de forta si sa le vizitezi pe toate, te poti opri in Piata Sfatului, pentru a te bucura de frumusetea ce te inconjoara.

Miercurea Ciuc si floarea unica in Europa

Miercurea Ciuc este un oras pe care nu trebuie sa il ratati. Plimbati-va cu bicicleta pe strazile incarcate de istorie, unde veti gasi o multime de obiective interesante.

In primul rand, daca ajungeti in Miercurea Ciuc, este lesne de inteles ca o sa va dedicati o zi numai pentru a va plimba prin centrul orasului si mai ales pe strada Petofi Sándor, cea mai cunoscuta artera din oras. Este o strada cu multe cladiri-monument, una mai frumoasa decat alta. Iar pozele facute aici vor fi vedetele de pe contul vostru de Facebook.

Va puteti aventura cu gasca de prieteni, dornici de aventura, intr-un loc cu totul aparte, aflat in apropiere de oras. Pestera Sugau este un adevarat monument al naturii. In aceasta zona puteti admira specii deosebit de rare din familia orhideelor, cum ar fi “Papucul Doamnei” (specie rara de orhidee, unica in Europa, aflata pe cale de disparitie, ocrotita prin lege).

Piatra Neamt, perla Moldovei

Un loc perfect pentru plimbarile lungi cu bicicleta este Piatra Neamt. Perla Moldovei, asa cum a fost numit orasul datorita frumusetii constructiilor si a reliefului, este extrem de atractiv pentru turisti.

Cand ajungeti in zona trebuie sa vedeti neaparat Cheile Bicazului. Traversarea Cheilor Bicazului impresioneaza orice turist prin maiestuozitatea peretilor de stanca si salbaticia peisajului.

Spectacolul naturii creste pe masura ce urmezi drumul, iar cand ajungi intre peretii stancosi ce te strang ca intr-o menghina la „Gatul Iadului”, te simti precum o furnica. Zona este perfecta pentru cateva poze care, cu siguranta, ii vor impresiona pe prietenii virtuali de pe Instagram.

Valea Zanelor

Calatoria prin "Romania moderna" ne duce intr-un loc rupt parca din basme, in Valea Zanelor, Porumbacu de Sus. Imediat ce ajungeti acolo o sa traiti senzatia ca faceti parte dintr-o poveste.

Situat la 40 de kilometri de Sibiu, Castelul de Lut seamana cu o casa din seria Hobbit si este construit din argila, paie si nisip. Faceti poze multe, toate se vor bucura de aprecieri pe Facebook sau Instagram.

Plimbati-va cu bicicletele prin imprejurimi, nu veti regreta. Locul este de-a dreptul unic in Romania.

Constanta

Primul loc la care ne gandim atunci cand spunem "vacanta"

Constanta este, probabil, primul loc care ne vine in minte atunci cand ne gandim la vacanta, la concediu. Stim sigur ca, de fiecare data cand ajungem aici, ne vom alege cu amintiri si experiente cool, care o sa ramana cu noi toata viata.

La mare putem ajunge trenul, cu masina, insa, de ce nu, si cu bicicleta. Sute de romani fac asta in fiecare vara, asa ca va sfatuim sa incercati daca vreti ca aventura voastra sa inceapa inca de pe drum.

Energia care ne cuprinde odata ajunsi la mare este fantastica, poate si de aceea ajungem sa petrecem in fiecare zi pana dimineata, atunci cand rasare soarele si ne vrajeste cu peisajul pe care ni-l ofera.

A patra saptamana de plimbat cu bicicleta pe traseele cool ale Romaniei Moderne s-a incheiat tot cu o sesiune de pedalat, dar una care a iluminat centrul Constantei. Tinerii cool de la mare au facut spinning in aer liber, in centrul orasului, pe biciclete speciale prevazute cu neoane.

Nu mai putin de 21 de biciclete stationare, prevazute cu luminite si neoane, stateau asezate in fata teatrului, asteptand constantenii la sesiuni de spinning in aer liber, cu ghidajul plin de energie al instructorului-vloggerului si MC-ului oficial al proiectului, Alex Grecu.

"Descoperirea sportului, dupa o viata sedentara, mi-a trezit pofta de viata, pofta de a trai”, a punctat instructorul de spinning Alex Grecu.

Dupa o saptamana de pedalat si de vizitat locuri inedite, ajungem la Constanta, un oras cu un potential turistic extrem de larg. Este judetul in care vedeta este litoralul Marii Negre, loc pe care orice roman trebuie sa il vada macar o data.

Nu trebuie sa ratati (pe care daca il vizitati iarna, puteti avea parte de un spectacol adevarat), Farul Genovez, construit in anii 1300 de negustorii genovezi care poposeau aici, dar si Delfinariul si Acvariul.

Un weekend de poveste la Corbu

O plimbare cu bicicleta pe singura plaja din Romania inclusa intr-un top al celor mai frumoase din lume. Ce poti sa-ti doresti mai mult?

Alaturi de destinatii din Seychelles, Australia, Puerto Rico sau Brazilia, plaja din Corbu este prezentata ca locul perfect pentru o vacanta linistita, departe de zgomotul urban.

Plaja din Corbu este situata la 35 de kilometri de Constanta si poate oricand sa fie o a doua casa pentru cei care stau la corturi, incercand sa scape de agitatie macar un weekend. Ca sa nu mai zicem ca aici puteti face si cele mai reusite poze.

De asemenea, puteti vizita Cetatea Histria, construita de greci in 657 d.Hr., care se afla la doar cateva minute distanta de pedalat.

Cheile Dobrogei

Mai facem o oprire intr-o destinatie inedita: Cheile Dobrogei. In acest loc cool veti intalni peisaje de basm care va dau o energie nebanuita si manastiri care pot concura la capitolul frumuseste cu cele din nordul Moldovei.

Cand veti merge la plimbare cu bicicleta prin zona, trebuie neaparat sa opriti la Pestera Casian, veche de sute de ani. Unul dintre intemeietorii monahismului a ales-o pentru a duce o viata asceta.

Cheile Dobrogei reprezinta si locul preferat de amatorii de fotografii, organizandu-se periodic aici tabere special pentru ei.

Enisala, locul de o frumusete rara

In Delta Dunarii, exista un loc de o frumusete salbatica, Enisala, care va va convinge ca exista paradis pe pamant! Aici gasim un amestec de ape, stufaris, pasaret salbatic si coline impadurite, unde la rasarit de soare sau amurg apar in toate culorile lumii.

In Enisala puteti dormi in locuri cool cum putine gasiti. Casele par de jucarie, cu ferestre albastre, covoare taranesti si bai rustice, insa sunt dotate cu absolut tot ce trebuie. Iar dupa ce va odihniti si va recapatati energia, puteti vizita cu bicicleta vestitele manastiri Celic Dere, Saon si Cocos.

Pentru a incheia cum se cuvine sederea aici, trebuie sa ajungeti sus, la Cetatea Enisala. Privelistea va va taia rasuflarea si va veti simti ca si cum ati fi cucerit lumea.

Locurile minunate ale Brailei

Plimbarea cu bicicleta prin Romania Moderna ne duce si la Braila. Odata ajunsi in acest oras incarcat de istorie trebuie neaparat sa vedeti Cetatea Brailei. Locul este perfect pentru cele mai reusite fotografii, printre ruinele cetatii. Continuati apoi plimbare cu bicicleta pe faleza Dunarii.

Orasul este situat pe malul stang al Dunarii si are un port si o strada de promenada incredibila. Pe faleza exista restaurante la care iti poti savura cina sau o bautura in timp ce te bucuri de privelistea care te inconjoara.

Vulcanii Noroiosi

Calatoria prin Romania Moderna ne mai duce intr-un loc pe care orice turist trebuie sa il viziteze: Vulcanii Noroiosi.

Zona Paclele Mari — Paclele Mici, unde se afla faimosii vulcani, declarata inca din 1924 monument al naturii, este singurul loc din Europa in care pot fi vazuti vulcani noroiosi, fenomene similare inregistrandu-se doar in Siberia si in Australia.

Drumul pana la Vulcani merita parcurs cu bicicleta tocmai pentru a va putea bucura din plin de peisajul rural. Turistii ajunsi acolo pot admira de la distanta inscriptia alba: "VULCANII NOROIOSI", ca dupa modelul hollywoodian.

Odata ajunsi acolo veti intelege ce sunt acesti vulcani noroiosi. Fotografiile pe care le puteti face in acest loc absolut fantastic sunt incredibile si demne de invidiat de prietenii virtuali de pe Instagram sau Facebook.

Delta Vacaresti

Daca vreti sa va incarcati cu energie, stim locul perfect pentru voi: Delta Vacaresti. Desemnata in urma cu cateva luni arie naturala protejata, acest loc cool a "ajutat" Romania sa devina prima tara din Europa care se poate lauda cu un parc natural urban.

Asadar, data viitoare cand va mai plimbati cu bicicleta prin Bucuresti, faceti o oprire si aici, pentru a admira un ecosistem in care traiesc, fericite, sute de vietuitoare, protejate prin lege.

In Delta Vacaresti, aflata in mijlocul Bucurestiului, puteti vedea vulpi, dihori, testoase de apa, serpi, pesti si multe pasari rare, aproape la fel ca in Delta Dunarii.


Intra aici si descopera "Romania Moderna"