Monica Macovei

Portret de candidat

Scroll

Monica Macovei se prezinta ca "justitiarul" Romaniei, o imagine cu care s-a asociat inca din 2004 cand a acceptat functia de ministru al Justitiei, fara sa faca parte dintr-un partid politic. Apoi, a urmat o cariera dedicata anticoruptiei si reformarii sistemului judiciar, fiind omul care a infiintat Directia Nationala Anticoruptie si care a pus bazele Agentiei Nationale de Integritate.

Indiferent ce candidat votezi, nu-i lasa pe altii sa iti aleaga viitorul. Spune YES LA VOT! Aici gasesti portretele candidatilor si mesajele unor romani care te inspira sa nu-i lasi pe altii sa iti aleaga presedintele.

In varsta de 55 de ani, Monica Macovei este de profesie jurist. In perioada comunista a fost procuror, motiv pentru care a fost atacata de anumite partide: "La 22 de ani, cand eram procuror comunist, anchetam cazuri de furturi din tren si alte gainarii; cineva trebuia sa le faca si pe astea", respinge Macovei acuzatiile.

La inceputul anilor '90, este implicata in scandalurile legate de persoanele arestate in mod ilegal de mineri, fiind acuzata ca a anchetat studenti nevinovati la Mineriade si a bagat in puscarie protestatari. Macovei sustine ca a fost exact invers, ca i-a aparat in instantele romanesti si la CEDO pe romanii batuti si umiliti de fortele de represiune. Ea afirma ca a elaborat un raport detaliat al abuzurilor din iunie 1990, insa, fiind hartuita de superiori, demisioneaza din functia de procuror in 1997 si devine avocat al drepturilor omului.

De altfel, din 1995, Macovei a lucrat ca expert pe justitie pentru Consiliul Europei in Europa de Est, participand la misiuni in Federatia Rusa, Ucraina, Lituania, Albania, Moldova, Cehia, Georgia, Macedonia, Serbia, Bosnia si Hertegovina. In 1997, dupa ce renunta la procuratura, devine avocat si lucreaza in paralel ca expert la Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki. In 2004 devine presedintele acestei asociatiii, postura din care Alianta PNL-PDL o propune ca ministru al Justitiei, in guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu.

La ceremonia de investire, Traian Basescu i-a multumit personal: "O mentiune speciala fac pentru ministrul Justitiei. Ii multumesc doamnei Monica Macovei ca a acceptat sa fie membra a Guvernului Romaniei, dansa fiind un om neangajat politic. Am dorit ca prin desemnarea ei in functia de Ministru al Justitiei sa dam Justitiei un semnal de neangajare politica. Eu cred ca Justitia trebuie sa inteleaga ca, incepand de astazi, nu mai este o anexa a politicienilor, ci este in slujba legii.”

In aceasta calitate, de ministru al Justiei, Monica Macovei reuseste sa atraga atentia asupra ei nu numai pe plan intern, in Romania, ci si in strainatate, dupa ce initiaza reformele in justitie cerute de Uniunea Europeana, reforme care au dus la ridicarea unora din steguletele rosii de catre Comisia Europeana si au contribuit la acceptarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. A fost considerata de Financial Times, in 2006, "un erou care a transformat Romania din una dintre cele mai corupte parti ale Europei in unul dintre cei mai credibili candidati pentru aderarea la UE”, iar publicatia Die Welt a apreciat (tot in 2006) ca "pentru Romania, aderarea la Uniunea Europeana aproape ca nu ar fi fost posibila fara Monica Macovei" si "prin urmare 22 de milioane de romani au de ce sa ii multumeasca". Recent, Macovei a fost descrisa de Le Monde (in 2013) drept "cerberul drepturilor omului" si "icoana cercurilor militante".

Pe atunci ministru al Justitiei, Monica Macovei, a fost acuzata ca intervenit intr-un caz care se refera la un apartament dintr-un imobil nationalizat care, dupa un lung proces, a revenit chiriasilor, si nu fostilor proprietari. Chiriasii erau parintii Monicai Macovei. Ea a respins aceste acuzatii, sustinand ca nu a intervenit, in niciun fel, nici in schimbarea completului de judecata si nici in solutia care s-a dat in dosarul casei parintilor sai. "Minciunile au fost demontate de o decizie CEDO, care le-a facut dreptate parintilor, stabilind incalcarea dreptului la un proces echitabil si a dreptului la proprietate in cazul lor.", a declarat ulterior Macovei. Apoi, pentru ca a castigat la CEDO, mama ei a renuntat la judecata din Romania si la apartament.

Este perioada in care Monica Macovei creeaza Directia Nationala Anticoruptie, institutia anticoruptie cu rezultate sonore, recunoscute in UE si SUA, dupa anchetarea unor nume importante de ministri, parlamentari sau primari. Tot Monica Macovei pune bazele Agentiei Nationale de Integritate si introduce declaratiile publice de avere si interese detaliate, astfel incat politicienii si functionarii publici sa nu isi mai poata ascunda averea nejustificata dobandita in functie. Conflictul de interese a devenit infractiune prevazuta de Codul Penal tot la initiativa Monicai Macovei. Cu toate acestea, in februarie 2007, Senatul adopta o motiune initiata de presedintele PC, Dan Voiculescu, si sustinuta de PSD, impotriva ministrului Monica Macovei, care refuza insa sa demisioneze din functie. Este sustinuta in acest demers si de premierul Calin Popescu Tariceanu. Si totusi, doua luni mai tarziu, este fortata sa demisioneze, odata cu restructurarea guvernului Tariceanu prin iesirea Partidului Democrat de la guvernare.

In 2009, Monica Macovei decide sa intre in politica, alaturandu-se Partidului Democrat Liberal, pe listele caruia candideaza la alegerile pentru Parlamentul European. Se implica mult in aceasta activitate, avand 40 de legi adoptate in primul mandat. Inainte de a deveni europarlamentar, Macovei a fost consilier anticoruptie al premierului Macedoniei (2007-2009), intr-un program al guvernului Marii Britanii si Irlandei de Nord. In 2008, Monica Macovei a fost desemnata Femeia Europeana a Anului, intr-o ceremonie desfasurata la Bruxelles. Tot in 2008, primeste premiul Academiei Europene Yuste, decernat de Alteta Sa Regala, Regele Juan Carlos al Spaniei.

In 2012 a elaborat 35 de rapoarte adoptate in plen, fiind cel mai activ raportor dintre cei peste 750 de europarlamentari. In vara anului 2012, la cel de-al doilea referendum pentru suspendarea presedintelui Romaniei, Monica Macovei se implica activ in campanie, alaturi de liderii PDL. Ea cere electoratului sa boicoteze votul, "pentru a nu legitima o lovitura de stat". Apoi, la inceputul anului 2013, Monica Macovei intra in cursa pentru presedintia Partidului Democrat-Liberal, contra Elenei Udrea si a lui Vasile Blaga. Grupul sau de sustinatori este supranumit "reformistii", insa castigatorul este Vasile Blaga.

La alegerile europarlamentare din 2014, Monica Macovei castiga un nou mandat, insa pe 5 august, spre surprinderea tuturor, inclusiv a colegilor din partid, anunta ca va candida la alegerile prezidentiale 2014, in calitate de independent, si demisioneaza din PDL: "Si nu uitati: si David l-a invins pe Goliat. Si noi o sa invingem!”, afirma Macovei.

Pentru a-si sustine candidatura, Monica Macovei a lansat un document care contine "zece porunci” pentru clasa politica si 100 de masuri pentru simplii cetateni. La scurt timp dupa anuntul privind candidatura sa, Macovei surprinde opinia publica printr-o declaratie in care este de parere ca seamana, "in multe feluri" cu liderul istoric sud-african Nelson Mandela, mai ales in privinta respectarii principiilor si a sacrificiului intereselor personale "pentru tara". Ulterior, a precizat ca de fapt s-a referit la principiu si ca nu se compara cu nimeni.

Tot in campania electorala, Macovei a venit cu o surpriza intr-o emisiune televizata, unde a venit cu un cadou neobisnuit pentru prezentatoarea TV. Macovei i-a daruit "un cartus de la un glont care a omorat oameni”, cules pe un camp de lupta din Bosnia si Hertegovina, in perioada in care ea a fost acolo in calitate de calitate de expert in reforma justitiei. Apoi, intr-un alt interviu, a explicat ca nu a vrut "sa fie straniu" si ca a vrut sa vorbeasca despre lucrurile care i-au dat putere in viata. Pana acum, ea a fost invitata sa sustina peste 300 de prelegeri si discursuri publice, inclusiv la Oriel College Oxford, London School of Economics, Harvard Kennedy School of Government, Universitatea Stanford, Scoala de Management MIT Sloan, Colegiul European din Bruges sau Banca Mondiala.

Fotografii: Mediafax Foto, Facebook Monica Macovei
Video:
Stirile PRO TV, Monica Macovei Youtube